Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnata, marti, de instanta suprema, la patru ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea faptuitorului, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat, decizia nefiind definitiva.

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnata, marti, de instanta suprema, la patru ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea faptuitorului, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat, decizia nefiind definitiva.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus achitarea Alinei Bica pentru doua fapte de abuz in serviciu si o fapta de favorizare a faptuitorului, respectiv a lui Adriean Videanu, dar au condamnat-o la patru ani de inchisoare cu executare pentru o alta fapta de favorizare a faptuitorului, repectiv a lui Ovidiu Tender.

Din pedeapsa Alinei Bica va fi scazuta perioada in care fosta sefa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a stat in arest preventiv, respectiv din ianuarie pana in iunie 2015.

Instanta suprema l-a achitat pe Adriean Videanu pentru complicitate la abuz in serviciu. Sentinta poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da o decizie definitiva in acest caz.

Alina Bica, judecata pentru favorizarea lui Adriean Videanu si a lui Ovidiu Tender

In dosarul cunoscut sub numele "Bica 2", fosta sefa a DIICOT este acuzata de procurorii DNA de favorizarea fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, in dosarul Romgaz-Interagro, si a omului de afaceri Ovidiu Tender in dosarul Rafo-Carom, precum si de abuz in serviciu.

Dosarul a ajuns la ICCJ in iunie 2015, judecarea a inceput in septembrie 2015 si s-a incheiat dupa 15 termene, in 23 noiembrie 2016.

La ultimul termen de judecata, procurorii DNA au cerut condamnarea Alinei Bica si a lui Adriean Videanu la pedepse cu executare orientate spre maximum, in vreme ce aparatorii au aratat ca probele nu demonstreaza acuzatiile DNA si au cerut achitarea clientilor lor.

In rechizitoriu, procurorii sustin ca in 24 septembrie 2013, intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT - Structura Centrala, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui numar de 80 actiuni, detinute la o firma de catre Adriean Videanu.

"La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanta, cu incalcarea prevederilor legale de competenta (...) admiterea solicitarii inculpatului Videanu Adriean si a ridicat sechestrul asigurator", mai arata anchetatorii.

Citeste si:
Alina Bica, condamnata definitiv la 4 ani inchisoare pentru...
Alina Bica, condamnata...

Procurorii sustin ca, la cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus inscrisuri din care ar fi rezultat, in mod fals, ca nu mai detinea actiunile respective din august 2012.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.