Presedintele demisionar al Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, a recunoscut in fata procurorilor DNA ca a primit un apartament si un autoturism, insa invoca relatia de prietenie cu Irina Socol si spune ca bunurile primite au fost ”un cadou, nu o conditionare”, scrie News.ro.

(Avocatul Anei Maria Patru - n.r.) solicita a se aprecia in sens pozitiv pozitia inculpatei de a recunoaste aceste fapte. Inca de la prima declaratie data in 16.11.2016 la procuror, aceasta a recunoscut ca a primit acel apartament si acel autoturism. Pozitia acesteia a fost constanta de a colabora si a recunoaste faptele asa cum s-au intamplat in realitate”, se arata in motivarea arestarii preventive, redactata de Curtea de Apel Ploiesti care a confirmat mandatul de arestare emis pe numele Anei Maia Patru de catre instanta de fond, Tribunalul Prahova.

Conform aceleiasi surse, Ana Maria Patru a invocat, in apararea sa, faptul ca ”era tanara, avea 27 de ani, era singura in Bucuresti, nu avea o locuinta si a legat o stransa relatie de prietenie” cu Irina Socol, care a dat declaratii impotriva sa si despre care avocatul spune ca ”a abordat-o, intreband-o daca nu doreste acest apartament”.

Totodata, Ana Maria Patru a recunoscut si circuitul financiar prin care acel apartament a ajuns in proprietatea firrmei administrate de catre sotul sau.

Ana Maria Patru spune ca nu a oferit nimic in schimbul apartamentului de 210.000 euro

Ana Maria Patru sustine ca nu a conditionat oferirea acelui apartament de castigarea sau derularea vreunui contract, intrucit in calitate de vicepresedinte al AEP nici nu avea atributii care sa poata influenta derularea contractelor.

Avocatii lui Patru sustin, de asemenea, ca in schimbul bunului primit ”nu s-a cerut nimic la schimb, si nici macar Parchetul nu a depus vreo proba care sa arate in ce consta acel ajutor sau vreo alta interventie”.

In privinta autoturismului despre care procurorii sustin ca ar fi fost primit de catre Ana Maria Patru in schimbul traficului de influenta, avocatii acesteia sustin ca intre Patru si cei care i-au platit masina exista o relatie de prietenie, lasand sa se inteleaga ca acest autoturism ar fi fost facut cadou.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Referitor la autoturism, din actele de vanzare-cumparare ale masinii se poate observa ca acesta a fost oferit in preajma zilei de nastere a inculpatei. Acesta a fost contextul in care a primit autoturismul, faptul ca proprietarul initial al masinii este o alta persoana decat ..., a fost explicat si rezulta din declaratiile date de inculpata, de ... . Era o persoana publica era casatorita, a vrut sa inlature orice suspiciune cu privire la provenienta acestui bun. (...) Nu exista niciun dubiu cu privire la relatia lor. Sotul doamnei ... locuia in ... iar relatiile dintre ei erau iremediabil vatamate, singurul argument pentru care au inteles sa ramana impreuna a fost acela ca au un copil minor care ar fi fost afectat din punct de vedere emotional daca ar fi intervenit divortul”, precizeaza motivarea Curtii de Apel Ploiesti.

Citeste si:
Transformarea apartamentului tău: importanța designului interior și...
Transformarea apartamentului...

In replica, reprezentantul DNA a aratat in fata instantei ca sustinerile acesteia sunt nefondate intrucat Patru a primit apartamentul la a doua intalnire cu Socol, "fiind astfel exclusa o relatie de prietenie la acel moment" si ca sefa de la AEP locuia in apartamentul mamei sale, asa cum ea insasi a declarat.

DNA mai arata ca apararea Anei Maria Patru conform careia masina este un cadou este contrazisa de catre martori, dar si de alte probe. Mandatul de arestare preventiva emis pe numele presedintelui demisionar al AEP in 16 noiembrie este valabil pana pe data de 15 decembrie.

A primit un apartament de la Irina Socol

Conform motivarii Tribunalului Prahova, care in 16 noiembrie a decis arestarea preventiva a Anei Maria Patru, in anul 2008, in perioada in care aceasta detinea functia de vicepresedinte al AEP, ea ar fi pretins 210.000 de euro, reprezentand contravaloarea unui apartament, in schimbul contractului derulat de Siveco, iar banii ar fi fost primiti un an mai tarziu.
Citeste si:
Aplicatie de prognoza a vremii, lansata de Administratia Nationala...
Aplicatie de prognoza a...

La trei ani de la atribuirea acestui contract, Ana Maria Patru a cerut tot reprezentantilor Siveco contravaloarea unui autovehicul Land Rover, model Range Rover Sport, din care a primit 15.000 de euro, se precizeaza in incheierea de sedinta a Tribunalului Prahova.

”In schimb, Patru a promis ca va sustine derularea in bune conditii a acordului cadru de servicii nr. 4595/29.08.2011 si a contractului subsecvent de servicii nr. 1 din data de 30.08.2011, cu denumirea Acord cadru de servicii pentru realizarea sistemului informatic al registrului electoral incheiate de asocierea SC S. R. SA – in calitate de lider si SC A. S. SRL cu A.E.P., precum si ca va sustine SC S. R. SA pentru obtinerea si derularea unor contracte viitoare cu institutia publica precizata, fapt care s-a si realizat”, motiveaza judecatorii.

Citeste si:
Ana Maria Patru ar fi cheltuit peste 25.000 de euro pe plante...
Ana Maria Patru ar fi...

Este vorba, conform unor surse apropiate anchetei, de un contract in valoare de peste 11 milioane de lei castigat de SIVECO Romania.

De altfel, fostul sef al companiei Siveco Romania, Irina Socol, este cercetata pentru cumparare de influenta in dosarul fostului presedinte al AEP, au declarat pentru News.ro surse judiciare.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.