Conducerea Spitalului "Victor Babes” din Capitala ii anunta pe pacientii care au platit o taxa de 50 de lei pentru un test cu un aparat Vitalaire sa vina la unitatea medicala pentru a le fi returnati acesti bani, care au fost incasati ilegal. Anuntul a fost facut dupa ce Gazeta Sporturilor a scris ca medicul pneumolog Maria Zlatev de la ”Victor Babes” incaseaza 50 de lei bolnavilor la fiecare test de somn facut cu un aparat Vitalaire.

Masura a fost luata dupa ce GSP a scris ca Viorica Dragut, o femeie in varsta de 65 de ani, care are diabet, fiind dependenta de insulina, precum si astm bronsic si fibrilatie atriala, s-a internat in 13 mai la Spitalul ”Victor Babes”, unde a platit 50 de lei pentru un test de somn cu un aparat Vitalaire, facut de doctorita Maria Zlatev-Ionescu.

"Doctorita Zlatev mi-a cerut 50 de lei pentru ca aparatul nu ar fi al spitalului. Am platit. Nu mi-a dat chitanta”, a spus pacienta, sustinand ca la externare medicul i-a spus ca, pe langa astm, are si apnee in somn si i-a recomandat sa cumpere un aparat de oxigen.

"Mi-a dat doua-trei pliante cu oferte de la firme diferite. I-am spus ca nu-mi permit asa ceva si mi-a dat medicamente”, a mai spus pacienta.

In listarea analizei facute de femeie - ”test de somn cu poligraf” - apare atat numele medicului Maria Zlatev-Ionescu, cat si cel al Vitalaire Romania, agentul Loredana Opranescu.

Banii au fost incasati ilegal

Managerul Spitalului "Victor Babes”, Emilian Ioan Imbri, a transmis GSP o adresa in care a precizat ca unitatea medicala nu a achizitionat si/sau inchiriat dispozitive medicale de la Air Liquide Vitalaire, iar medicul Zlatev-Ionescu "a luat in nume propriu in folosinta temporara in vederea testarii un aparat de la Air Liquide Vitalaire, conducerea spitalului nefiind informata de acest aspect".

”Din nota de relatii solicitata d-nei dr. Zlatev-Ionescu, medicul curant al pacientei Dragut Viorica, rezulta ca plata sumei de 50 de lei a fost solicitata in mod eronat. Avand in vedere situatia regretabila relatata de dumneavoastra, o vom invita pe doamna Dragut Viorica la sediul unitatii noastre cu o cerere in vederea rambursarii sumei de 50 de lei. Invitatia este valabila pentru toti pacientii internati la noi si care se afla in aceeasi situatie", mai spune conducerea spitalului, care precizeaza ca la acest moment se desfasoara o cercetare administrativa prevazuta de Codul Muncii.

Perchezitii la sediul Vitalaire

Procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Iasi au facut, joi, mai multe perchezitii la sediul din Iasi al firmei Vitalaire, lider mondial in comercializarea si inchirierea de aparate de oxigen, dar si la punctele de lucru ale societatii din Tecuci, precum si la cabinetul avocatului iesean Dragos Bobu, care reprezinta firma Vitalaire, ancheta vizand infractiunea de evaziune fiscala.
Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Potrivit unui comunicat al Parchetului Curtii de Apel Iasi, procurorii fac acte de urmarire penala intr-un dosar privind infractiunea de evaziune fiscala, constand in ”executarea, incepand cu anul 2009, de evidente contabile duble folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale”.

GSP a scris, in urma cu cateva zile, ca procurorii de la Parchetul Tribunalului Iasi au deschis, in 21 noiembrie, un dosar de evaziune fiscala care vizeaza reprezentanta in Romania a companiei franceze Air Liquide Vitalaire, care are sediul la Iasi. Ancheta procurorilor a inceput dupa ce firma a dat in judecata 3.000 de clienti pentru datorii la achizitionarea sau inchirierea de aparate de oxigen.

Reprezentantii Vitalaire executa silit bolnavii

Potrivit GSP, societatea Air Liquide Vitalaire Romania, care vinde sau inchiriaza aparate de oxigen, are contracte cu cele 42 de case de asigurari de sanatate judetene. Jurnalistii prezinta marturii ale unui fost angajat al firmei, precum si documente de contabilitate dubla ale Vitalaire. Astfel, un barbat din judetul Calarasi sustine ca Vitalaire i-a impus sa achite ”2.300 de lei pentru o restanta de cateva sute de lei”, pe care o avea pentru inchirierea unui aparat de oxigen pentru tatal sau care suferea de insuficienta respiratorie.
Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Un fost angajat al companiei spune ca ”dispozitivele medicale sunt foarte bune, insa afacerea se bazeaza pe executarea silita a mii de oameni neajutorati”. El a explicat si mecanismul prin care oamenii ajung sa fie datori, precizand ca firma nu trimite lunar facturile catre pacienti, tocmai pentru ca acestia sa adune datorii.

Avocatul SC Air Liquide Vitalaire Romania SRL, Dragos Bobu, declara ca pacientii datori au fost dati in judecata din cauza ”celor de la CAS”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.