Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucuresti, la opt ani de inchisoare, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, iar prejudiciul produs companiei feroviare de catre Necolaiciuc, mai multi fosti sefi din CFR si administratori de firme este de aproape 57 de milioane de euro.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis apelul lui Mihai Necolaiciuc si i-au redus pedeapsa primita la Judecatoria Sectorului 1 in 2 iunie 2015, de la zece la opt ani de inchisoare. Din pedeapsa va fi scazuta perioada in care a stat in arest preventiv, respectiv din 17 iunie 2009 pana in 26 ianuarie 2012 si perioada din 17 octombrie 2014 in 17 iulie 2015, cand a fost eliberat conditionat din executarea unei alte pedepse, de patru ani si sase luni inchisoare, la care a fost condamnat definitiv in 17 octombrie 2014, scrie News.ro.

In acelasi dosar, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice, a fost condamnata la cinci ani si sase luni de inchisoare, pedeapsa redusa de la opt ani de inchisoare, cat primise la Judecatoria Sectorului 1, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti le-au redus pedepsele dispuse de Judecatorie si i-au condamnat definitiv pe Vladut Ilie, fost inspector de specialitate la Serviciul Aprovizionare din subordinea Directiei Comerciale a CFR - la trei ani de inchisoare cu suspendare, Dragos Vasile Vladut, fost sef al Serviciului Aprovizionare - la trei ani de inchisoare cu executare, Maria Ana Matei, director al Directiei Comerciale in perioada decembrie 2000-aprilie 2001 si director al Directiei Economice in perioada aprilie - noiembrie 2001 – la trei ani de inchisoare cu suspendare, Octavian Costea, consilier juridic in cadrul Directiei Comerciale in perioada ianuarie 2001 - ianuarie 2004 – la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare.

In cazul lui Mihail Gabriel Misir, fost director al Directiei Comerciale din CFR, decedat in timpul procesului, judecatorii a constatat incetarea procesul penal.

Mihai Necolaiciuc, judecat intr-un dosar cu prejudiciu de 57 milioane euro

In acest dosar au fost comasate trei cauze in care Mihai Necolaiciuc, mai multi fosti sefi din CFR si administratori de firme au produs companiei feroviare un prejudiciu total de aproape 57 de milioane de euro.
Citeste si:
Robert Negoiță, primarul sectorului 3, urmărit penal de DNA pentru...
Robert Negoiță, primarul...

Faptele au vizat angajarea CFR in relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul CFR produse, bunuri si servicii care nu au fost niciodata livrate sau au fost necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei, utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, in folosul unor societati comerciale private, de la care au fost achizitionate produse precum rulmenti, suruburi, piulite, butasi de trandafiri, servicii de paza, delegatii in strainatate, dictionare si reparatii la case de odihna, precum si piese pentru instalatii feroviare.

Mihai Necolaiciuc, condamnat si intr-un alt dosar

Intr-un alt dosar, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv la patru ani si sase luni de inchisoare in 17 octombrie 2014, pentru utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice. Mai exact, o buna parte din 34,3 milioane de euro, bani obtinuti prin creditul de la Banca Europeana de Investitii contractat in anul 2000 pentru diminuarea efectelor inundatiilor si reconstruirea infrastructurii feroviare afectate de viituri, au fost cheltuiti pe servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, aparate de aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende.
Citeste si:
Pronunţarea sentinţei definitive în dosarul "Colectiv", amânată...
Pronunţarea sentinţei...

In iulie 2015, dupa ce a executat noua luni de inchisoare, Necolaiciuc a primit o decizie definitiva de eliberare conditionata din partea magistratilor de la Tribunalul Bucuresti, fostul director al companiei CFR fiind pus atunci in libertate.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.