Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Satu Mare si Inspectoratul Teritorial de Munca fac anchete in cazul familiei care si-ar folosi copiii pentru a asambla jucarii din oua Kinder si a celor doua firme care i-ar plati pe parintii acestora, in urma articolului publicat in cotidianul britanic The Sun.

Directorul general al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Satu Mare, Mariana Dragos, a declarat ca institutia s-a autosesizat marti, in urma articolului publicat in cotidianul The Sun, pentru a vedea daca faptele prezentate sunt reale, daca acei copiii au fost supusi la diverse forme de abuz si le-au fost periclitate dreptul la viata si la educatie, scrie News.ro.

Doar in urma anchetei se va putea stabili daca este o situatie reala si daca se poate vorbi de exploatare prin munca a copilului de catre parinti, aratand ca in analiza vor fi implicate si alte institutii abilitate, respectiv autoritatile locale, politia, Inspectoratul Teritorial de Munca.

Directorul DGASPC Satu Mare a aratat ca in situatia in care parintii, care sunt responsabili pentru cresterea si ingrijirea copiilor, i-au supus unui abuz fizic sau emotional, vor fi luate masurile care se impun, pentru interesul superior al copilului.


Mariana Dragos a precizat ca in cadrul anchetei, dupa idenificarea familiei si primirea datelor si informatiilor de la celelalte autoritati, vor avea loc discutii cu parintii si cu copiii, pentru a putea fi trasa o concluzie si a se intocmi un raport din care sa reiasa daca este vorba de un abuz si de o forma de exploatare prin munca, raport care ar putea fi gata intr-o saptamana.

Si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Satu Mare a inceput controale la firmele Romexera si Prolegic, ale caror nume apar in materialul cotidianului The Sun.

Ioan Flore, de la ITM Satu Mare, a declarat ca doua echipe de control au plecat la cele doua firme, iar verificarile sunt in curs.

Firmele respective au fost controlate si in trecut

El a precizat ca ITM a facut controale la cele doua firme in 2014 si, respectiv, 2015, iar atunci acestea nu aveau contracte de munca la domiciliu si nici nu au fost semnalate situatii de minori prezenti la munca.
Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Ioan Flore a precizat ca din informatiile prezentate in articolul The Sun rezulta ca parintii acelor copii ar fi salariati ai celor doua firme, insa, in urma verificarilor, numele prezentate nu figureaza in registrul de evidenta a salariatilor. In aceste conditii, pana la finalizarea controlului, veridicitatea si autenticitatea informatiilor prezentate in acel articol vor fi luate cu rezerva.

Acesta a aratat ca, daca informatiile prezentate in cotidianul The Sun sunt reale, cele doua firme risca sa fie amendate daca nu aveau incheiate contracte de munca la domiciliu cu acele persoane. De asemenea, in cazul in care s-ar confirma o situatie de exploatare a copilului, vor fi sesizate organele de cercetare penala.

Familii de romani, platite cu sume mizere pentru asamblarea oualor Kinder

Jurnalistii The Sun sustin ca familiile sarace de romani muncesc pana la 13 ore pe zi in propriile locuinte pentru a asambla jucariile mici de plastic, care se gasesc in interiorul oualor Kinder. De asemenea, copii romani cu varste de doar sase ani participa la aceasta munca extenuanta in schimbul unei plati modice, echivalenta cu doar 22 de penny pe ora. Parintele unor copii implicati in asamblarea de jucarii a declarat ca este vorba de o munca de sclavi.
Citeste si:
Centura Satu Mare, deschisă circulației cu o întârziere de un an și...
Centura Satu Mare a fost...

Pentru fiecare 1.000 de oua asamblate, o familie primeste in jur de 20 de lei romanesti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vand ouale asamblate in schimbul a 80 de penny pe bucata.

Daca directorii de la Ferrero ar sti se ce intampla in Romania probabil ca ar avea un atac de cord. Compania nu primeste ce a platit, iar intermediarii castiga o avere pentru munca unor oameni care sunt tratati ca sclavi”, a declarat o sursa anonima din interiorul companiei Ferrero, citata in articolul The Sun.

Familia Jurj este implicata in proces. La asamblarea oualor Kinder participa Timea (30 de ani) alaturi de sotul ei Christian (41 de ani), precum si de copiii Patrick (11 ani) si Hannah (6 ani), sustin jurnalistii de la The Sun.

”Este munca de sclavi, dar ce am putea sa facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci cand vezi modul in care traim aici trebuie sa intelegeti de ce este visul nostru sa mergem in Marea Britanie”, a declarat Christian Jurj pentru The Sun.

Citeste si:
CEDO, decizie în favoarea cuplurilor gay. Toate statele din...
CEDO, decizie în favoarea...

Se pare ca familia primeste ouale si jucariile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractata de catre Romexa SA. Reprezentantii Romexa SA au declarat ca nu aveau nicio idee ca firma subcontractata trimitea ouale pentru asamblare in locuintele unor familii sarace, sustine The Sun


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.