Opt state europene sunt afectate de aparitia in ultimele saptamani a unor focare de gripa aviara, iar autoritatea pentru siguranta alimentelor din Ungaria a ordonat weekendul trecut sacrificarea tuturor pasarilor pe o raza de un kilometru in jurul unor focare identificate in sudul tarii, scrie News.ro.

In Ungaria, zeci de mii de pasari vor fi sacrificate in apropierea oraselor Bugac si Kiskunmajsa, in regiunea Bacs-Kiskun, iar fermierii vor fi despagubiti.

Martea trecuta, autoritatea veterinara nationala a ordonat ca toate pasarile din regiunile Bekes, Bacs-Kiskun si Csongrad sa fie tinute inchise, pentru a preveni contactul acestora cu ratele salbatice care au raspandit virusul H5N8.

Masuri similare pentru protejarea sau sacrificarea pasarilor au fost luate in Germania, Austria, Olanda, Polonia, Danemarca, Croatia si Elvetia, care sunt expuse pentru ca se afla pe ruta de migratie a ratelor, potrivit Reuters.

In Germania, doua epidemii din nordul tarii au ucis 3.000 de pui si au dus la sacrificarea a 33.000 de pui la o ferma.

Franta, cel mai mare crescator de pasari din Europa, nu a inregistrat cazuri de imbolnavire, dar a impus joia trecuta masuri preventive fermierilor si a restrictionat vanatoarea, din cauza epidemiilor din statele vecine.

Potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU (FAO), epidemia de gripa aviara a izbucnit acum doua luni si va continua sa puna in pericol Uniunea Europeana pana in primavara anului 2017.

Ca masura preventiva, Ucraina a decis vineri sa suspende importurile de pasari si produse din carne de pasare din Austria.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.