Dezvoltarea si capitalizarea companiilor, finantarea economiei, atragerea disponibiului financiar al populatiei si agrenarea acestuia in economie, precum si finantarea proiectelor administratiei publice centrale si locale ar putea avea ca sursa piata de capital.

De aceea, reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul pietei de capital, ai companiilor listate la bursa, ai autoritatilor publice, presa, consultanti, analisti financiari si avocati specializati vor participa, in ziua de 24 noiembrie 2016, la Dezbaterea PROIECT DE TARA – PIATA DE CAPITAL - Solutii si Propuneri pentru strategia de dezvoltare a Romaniei.

Evenimentul va avea loc la Bucuresti, iar scopul este acela de a genera un set de propuneri vizand strategia de dezvoltare a pietei de capital, ca fundament pentru dezvoltarea economiei si de a le aduce in atentia Comisiei pentru Proiectul de Tara initiat de administratia prezidentiala. La jumatatea anului 2017, Comisia Prezidentiala insarcinata cu elaborarea strategiei Proiectului de Tara si-a propus lansarea publica a unui document care sa cuprinda lucrarile acestei Comisii si sa ofere un “fir calauzitor” dezvoltarii Romaniei pentru perioada urmatoare. Dezvoltarea pietei de capital locale este o componenta care nu poate sa lipseasca din nicio strategie care isi propune identificarea de cai si modele pentru dezvoltarea Romaniei. O piata de capital dezvoltata este conditia si premisa constructiei unei economii bine si corect finantate, rezistente si dinamice.

Premisele pentru aceasta Dezbatere, se refera la faptul ca finantarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, desi in intreaga UE se pune problema schimbarii acestui modelul de finantare - de la finantarea prin banci spre finantarea prin piata de capital. In plus, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparenta si de dinamica, atat companiilor respective, cat si mecanismului economic in general, iar o piata de capital dezvoltata ar deveni o alternativa la sistemul de pensii si ar permite o mai buna utilizare a banilor existenti in Fondurile de Pensii si in Fondurile Mutuale, pe plan local. Nu in ultimul rand, o piata de capital dezvoltata ar contribui la o mai buna angrenare a capitalului autohton pentru dezvoltarea economiei nationale.

In cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum:

  • Identificarea cadrului juridic care ar permite mentinerea si continuarea programelor de listari ale companiilor de stat, indiferent de guvernare
  • Identificarea modalitatilor de stimulare a listarii companiilor la bursa de valori (stimulente fiscale si/sau de orice alta natura)
  • Identificarea modalitatilor de atragere a publicului de retail catre Piata de capital (programe de educatie, inlesniri fiscale)
  • Identificarea modalitatilor prin care se poate sustine dezvoltarea Pietei de capital autohtone (listari, programe de educatie, stimuli fiscali, intrarea Statului alaturi de BERD in actionariatul BVB, sprijinul Statului in infiintarea Contrapartii Centrale, reducerea taxelor ASF etc.)
  • Infiintarea unui fond care sa detina participatii la companiile de Stat, care sa fie listat la bursa si care sa foloseasca piata pentru finantarea obiectivelor companiilor din portofoliu
In urma dezbaterii va fi redactat un document care va cuprinde propunerile rezultate, semnat de ONG-urile participante si alte institutii care isi exprima interesul. Acesta va fi transmis membrilor Comisiei Prezidentiale, Ministerelor, Primului Ministru, reprezentantilor partidelor politice.
Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Evenimentul este sustinut de: Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania, Organizatia Profesionistilor din Piata de Capital, Asociatia Romana a Bancilor, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romannia, CFA Society Romania, Institutul de Studii Financiare si este organizat cu ajutorul partenerilor SIF Moldova si SIF Transilvania.

Suportul media al Dezbaterii este asigurat de Agerpres, in calitate de partener media principal si de partenerii media: Ziare.com, Business24.ro, Economiczom.ro, 9 AM si Klarmedia.
Organizator: Concord Communication-PR&Events


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.