Fie ca vorbim despre joburi in case de avocatura, cabinete de arhitecti sau cele de pe platourile de filmare, joburile facute din pasiune vin intotdeauna la pachet cu cea mai mare satisfactie.

Pilot, regizor, avocat, arhitect sau fotograf – toate sunt meserii extrem de solicitante pentru care pasiunea este ingredientul si drive-ul principal.

Avocat

Cateva mii de absolventi termina anual facultatile de drept din Romania si intra pe o piata a muncii extrem de competitiva in care cel mai important ingredient este pasiunea. Firmele de avocatura, recruteaza constant noi talente. O analiza facuta de BizLawyer arata ca mari case de avocatura precum Tuca Zbarcea & Asociatii, NNDKP, Musat & Asociatii incadreaza in activitate un numar maxim de zece tineri in fiecare an. Este vorba despre tineri merituosi, cu rezultate exceptionale la invatatura.

Pilot de avion

In lume, la momentul actual, sunt cautati peste 500.000 de piloti de avion, arata datele publicate de AFP, care citeaza oficiali de la Boeing. Investitia initiala este, insa, destul de costisitoare.

Pentru a ajunge pilot de avion in Romania trebuie sa urmezi cursurile la Scoala Superioara de Aviatie. Doar 20 de locuri sunt bugetate aici anual. Instruirea pentru licenta de pilot de linie ATPL (Airlines Transport Pilot License), care permite operarea de zboruri cu avioane de transport pasageri, costa aproximativ 60.000 de euro si consta in maximum 36 de luni de scolarizare si 220 de ore de zbor, dintre care o parte pe simulator. La absolvirea cursurilor sunt sustinute examene teoretice si practice pentru obtinerea licentei ATPL, care atesta cea mai inalta calificare a unui pilot. Aceasta licenta este valabila sapte ani, timp in care un pilot trebuie sa acumuleze minimum 1.500 de ore de zbor, in caz contrar pierzandu-si licenta.

Arhitect

Profesie aleasa din pasiune, arhitectura este o meserie complicata in care poti performa daca ai talent, ambitie si determinare. Ordinul Arhitectilor din Romania estimeaza ca mai putin de 20% dintre cei care termina o facultate de arhitectura vor practica efectiv aceasta meserie. Ceilalti se vor dedica unor meserii conexe. Totusi, aceasta profesie vine la pachet cu satisfactii personale si profesionale, spun cei care o practica.

Citeste si:
Festivalul Cannes 2022: TOP 10 filme care merită urmărite la ediția...
Festivalul de Film de la...

Regizor

Palmaresul de premii internationale primit de noul val de regizori romani a stimulat inscrierile la facultatile de regie. Toti studentii viseaza sa devina acum un Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Tudor Giurgiu si pentru acest lucru au un singur pas de facut – sa se inscrie la una dintre cele mai scumpe Facultati din Romania, cea de Regie, Film.

Facultatea de Film, scoate absolventi cu sanse reale de afirmare in domeniul cinematografiei. Pregatirea pentru inscriere la o facultate de profil se face din timp, iar locurile la buget nu sunt mai multe de 20 in fiecare an.

Fotograf

Fotografia este una dintre putinele meserii in care intri exclusiv din pasiune. Fara un imbold intern si o inclinatie spre estetica, jobul nu are cum sa iasa bine si excelenta nu poate fi atinsa.

Job profitabil pentru profesionisti, meseria vine la pachet cu o doza buna de recunoastere in mediul artistic, dar si cu avantaje deloc de neglijat. Pe langa fee-urile percepute pentru fiecare eveniment sau shooting, fotografii nu au program fix.

Citeste si:
5 cele mai bine plătite meserii pentru care nu ai nevoie de studii...
5 cele mai bine plătite...

Poti studia fotografia atat la Universitatea de Teatru si Film cat si la unul dintre numeroasele cursuri acreditate care sunt organizate in tara. Investitiile initiale sunt mari tinand cont ca trebuie sa achizitionezi aparatura si sa investesti in cursuri.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.