In Romania, 11,6% dintre pacientii diagnosticati cu diabet au fost internati cel putin o data in ultimul an pentru complicatii cauzate de aceasta boala, indica studiul “Perceptii si atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea si tratarea diabetului” realizat de catre IMAS la solicitarea Centrului pentru Inovatie in Medicina, cu sustinerea companiei Novo Nordisk.

Raportat la un numar de 875.370 de persoane cu diabet diagnosticat (conform datelor publicate de Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania), vorbim despre un numar estimativ de peste 100,000 de pacienti internati in spital ca urmare a complicatiilor.

Conform aceluiasi studiu, aproape 40% dintre bolnavii de diabet cuprinsi in studiu spun ca au fost diagnosticati de catre un medic ca avand probleme cu vederea, iar 37,5% au fost diagnosticati cu probleme cardiace. In topul celorlalte complicatii aparute la pacientii romani cu diabet se numara neuropatiile si problemele renale. 36,6% dintre pacienti spun ca au fost diagnosticati cu neuropatii, iar 18% cu nefropatii.

Studii internationale indica faptul ca o mare parte dintre pacientii cu diabet se confrunta deja cu cel putin o complicatie in momentul diagnosticarii, complicatiile generand mai departe dizabilitati, o calitate redusa a vietii si chiar moartea prematura.

  • Complicatiile cardiovasculare sunt principala cauza de deces si dizabilitati in randul persoanelor cu diabet1: 50% dintre persoanele cu diabet mor din cauza unor afectiuni cardiovasculare.
  • Pacientii cu diabet se confrunta cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decat persoanele care nu sufera de diabet
  • Diabetul este o cauza majora a bolilor cronice de rinichi

Potrivit unui comunicat remis 9am, complicatiile diabetului au si un impact semnificativ asupra bugetelor de sanatate. Tratamentul spitalicesc al complicatiilor diabetului reprezinta cel mai mare procent din cheltuielile sistemelor de sanatate pentru persoanele cu diabet. La randul lui, costul total al diabetului reprezinta aproximativ 11,6% din totalul costurilor pentru sanatate la nivel global.

“La o populatie de aproximativ 1,8 milioane de persoane cu diabet si la o frecventa atat de mare a complicatiilor, ne asteptam ca impactul economic al acestei boli sa fie foarte puternic”, a declarat dr. Marius Geanta, Presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina.

„Disponibilitatea pacientilor de a preveni si ulterior controla complicatiile prin respectarea unei diete stricte, un regim de viata activ, inclusiv prin prezentarea la medic, este destul de redusa, pe fondul unei slabe constientizari a importantei controlului diabetului si complicatiilor acestuia”.

Conform studiului, 71,6% dintre pacientii cu diabet nu au mers deloc la neurolog in ultimele 12 luni, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog. Aproximativ 20% dintre pacientii cu diabet nu au fost la diabetolog in decursul ultimului an.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

In ceea ce priveste respectarea unui regim strict de viata, adecvat conditiei lor, doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticati cu diabet declara ca tin dieta si un procent mult mai mic, 56,7%, declara ca fac exercitii fizice.

Conform studiului, 30% din cei intervievati au un contact imediat cu boala, avand in familie un bolnav de diabet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.