Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, miercuri, pentru News.ro, ca victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA este o surpriza, inclusiv pentru el, insa a spus ca Romania nu trebuie sa se panicheze, convingerea sa fiind ca Trump nu va renunta la statutul pe care Statele Unite il au acum de unica superputere.

”Este o surpriza ca Trump a iesit presedintele SUA. Cea mai mare parte a analistilor si a politicienilor, inclusiv eu, am crezut in victoria lui Hillary Clinton. Nu s-a intamplat si trebuie luat nota ca popoarele au punctele lor de vedere si deja dupa Brexit, unde poporul britanic a decis sa iasa dintr-un proces de globalizare, acum asistam la un SUAexit, o respingere de catre poporul american a guvernarii pentru multinationale, pentru economic, pentru trusturile globale si cer o aplecare catre popoare”, a declarat Traian Basescu pentru News.ro.

El a explicat ca voturile din Marea Britanie si SUA au insemnat urmatorul mesaj: ”Dragi politicieni, mai uitati-va si in ochii nostri cand faceti legislatia in functie de interesele multinationalelor. Este o respingere a muncii la negru, este o respingere a utilizarii fortei de munca de catre multinationale acolo unde aceasta poate fi expoatata aproape in regim de sclavaj, deci cu salarii foarte mici”, a continuat Traian Basescu.

In opinia sa, relatiile SUA-Rusia nu se vor schimba, scrie News.ro.

”Trump a facut cateva declaratii care au impins analistii catre aceasta idee, numai ca Donald Trump va fi bine briefat dupa ce va fi declarat castigator, va afla detaliile politicilor Statelor Unite si va fi pus in fata optiunii de a mentine Statele Unite ca unica superputere sau de a introduce SUA intr-un izolationism. Convingerea mea este ca nu va renunta la statutul pe care Statele Unite il au acum de unica superputere”, a afirmat fostul presedinte.

Intrebat cum va afecta Romania acest rezultat, Traian Basescu a raspuns: ”Nu trebuie sa intram in alerta. In ceea ce priveste Romania – regiunea, participarea in NATO, Donald Trump a facut doar cateva declaratii legate de finantarea activitatii NATO, care 80% este prin Statele Statelor Unite, iar el a spus un lucru simplu: securitatea costa si toti trebuie s-o platim. La asta ce poate spune Romania care s-a angajat la intrare (in NATO – n.r.) sa aloce un buget de 2,38% din PIB si a alocat tot timpul abia putin peste 1%? Trebuie sa venim la 2,38% daca vrem sa fim parteneri corecti cu Statele Unite”.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.