In cele doua materiale video de mai jos ne este prezentat testul dezvoltat de psihologul Peter Watson - o metoda experimentala celebra pentru testarea proceselor de rationament logic in cazul subiectilor umani - si rezolvarea acestuia.

In cadrul testului, Watson a prezentat volutarilor patru carti de joc, doua pe fata, doua pe dos, si i-a intrebat cum ar putea stabili, in cel mai scurt mod, daca numerele pare de pe fata cartilor de joc ar putea avea intotdeauna dosul de culoare albastra, in timp ce cartile cu numar impar ar avea dosul de culoare verde.

Desi autorul a declarat ca testul este de dificultate usoara, 90% dintre subiectii sai au dat raspunsul gresit pe perioada testarilor. La final, psihologul a subliniat ca subiectii ar da raspunsuri similare chiar daca ar fi sa participe inca o data la efectuarea testului, accentuand cu acest prilej cat de irationali suntem.

Ani mai tarziu, psihologul Daniel Kahneman a emis ipoteza conform careia in cadrul testului, subiectii au de-a face cu o lupta intre doua sisteme cognitive, declansate de modul in care este formulata intrebarea: dintre acestea, un sistem tinde sa ia caile de gandire mai scurte si antrenate mai des de-a lungul timpului - pentru ca sunt mai usor de accesat, pe cand celalalt sistem tinde sa angajeze gandirea abstracta, mai greu antrenata, scrie mentalfloss.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.