Parchetul instantei supreme anunta, miercuri, ca in dosarul Revolutiei a extins urmarirea penala, in rem, pentru infractiuni contra umanitatii, scrie News.ro.

Procurori ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, prin ordonanta din 1 noiembrie 2016, extinderea urmaririi penale, in rem, in Dosarul Revolutiei, pentru infractiuni contra umanitatii.

"Din actele dosarului rezulta ca pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, noua conducere politica si militara instaurata dupa data de 22.12.1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i si k Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal", arata procurorii militari.

Ei arata ca numarul mare de localitati in care au avut loc incidente armate, soldate cu victime, care ar indica existenta unui plan de actiune, ar justifica o astfel de incadrare a faptelor.

"Situatia premisa a infractiunii contra umanitatii referitoare la existenta unui atac generalizat rezulta din numarul mare de localitati in care au avut loc incidente armate cu consecintele mentionate anterior. Din modul in care s-a produs acest atac reiese existenta unui plan dupa care s-a actionat, plan care a urmarit crearea unei stari de confuzie in randul fortelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apararii Nationale si difuzarea unor ordine, rapoarte si informatii false, scoaterea in strada si inarmarea populatiei, respectiv crearea aparentei unui «razboi civil» in care sa se confrunte unitati inarmate apartinand Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne sau aceluiasi minister, in scopul preluarii puterii si legitimarii noilor lideri", sustin procurorii.

Citeste si:
Ion Iliescu, trimis în judecată după 33 de ani. Se reia dosarul...
Ion Iliescu, trimis în...

Ei mentioneza ca pentru ca planul sa reuseasca, initiatorii au apelat la Televiziunea Romana. "In realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Romana care a transmis comunicate alarmiste si uneori false, la taierea legaturilor telefonice si aducerea la conducerea ministerelor de forta a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinta generarii unui «razboi» psihologic si mediatic care a condus la producerea a numeroase victime", potrivit parchetului instantei supreme.

Procurorii mai spun ca urmeaza sa fie reluate cercetarile inclusiv cu privire la faptele comise dupa 22 decembrie 1989.

"Cercetarile urmeaza a fi reluate cu privire la toate faptele care au facut obiectul dosarului nr. 11/P/2014, inclusiv cu privire la faptele comise dupa data de 22.12.1989 pe intreg teritoriul tarii, conform dispozitiilor retinute in incheierea de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in cauza", mai arata anchetatorii.

Citeste si:
Camera Deputaţilor a adoptat o nouă disciplină în şcolile din România
Camera Deputaţilor a adoptat...

Dosarul Revolutiei din 1989, cel mai tergiversat din Romania

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Augustin Lazar, a anuntat, la finalul lunii august, ca dosarul "Revolutiei" a ajuns de la instanta suprema la Sectia Parchetelor Militare, unde o echipa noua de procurori va incepe sa lucreze si sa stabileasca adevarul in acest caz.

Judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care a confirmat redeschiderea urmaririi penale in dosarul Revolutiei a aratat ca procurorii militari au facut o ancheta lacunara si ca intre 7 decembrie 2014, cand a fost scrisa rezolutia de incepere a urmaririi penale, si 14 octombrie 2015, cand procurorul a dispus clasarea cazului, nu s-a efectuat niciun act de urmarire penala.

Dosarul "Revolutiei din 1989" este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania. Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.

Citeste si:
Fostul premier Petre Roman a venit la Parchetul instantei supreme
UPDATE  Fostul premier Petre...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.