Conform studiului cantitativ realizat de EXACT Cercetare si Consultanta peste 60% dintre romanii din mediul urban, 18-60 ani, au plecat in vacanta in aceasta vara. Dintre acestia, 68% si-au petrecut vacanta in tara, 20% in afara tarii, in timp ce 12% dintre ei au fost norocosii care si-au luat concediu de doua ori, petrecandu-l atat in tara cat si in strainatate.

Daca ne uitam la profilul celor care au fost in vacanta in vara acestui an, cei mai multi provin din Transilvania (24%) si Bucuresti (22%), urmate de Muntenia (18%) si Moldova (15%). Regiunea reprezentata cel mai putin este Dobrogea (5%) si Banatul (3.6%). De asemenea, cei mai multi locuiesc in orase mari (peste 200.000 de locuitori), orase intre 50-100.000 de locuitori si Bucuresti.

Potrivit unui somunicat remis 9am, venitul constituie un indicator foarte important atunci cand romanii se gandesc la a da banii pe o vacanta, aproape 3 sferturi din cei care au plecat in vacanta avand un venit pe gospodarie de cel putin 3000 lei (mai mult de jumatate din acestia avand chiar peste 4200 lei).

Si mare si munte

“Desi vara, marea este alegerea cea mai potrivita pentru vacante (64% mentionand ca au ales litoralul pentru vacanta), si muntele a fost o optiune destul de des aleasa de catre romanii care si-au petrecut vacanta in tara: 55% mentionand ca au fost la munte. Avem, de asemenea, peste un sfert din romani care au ales ambele variante, fiind fericitii castigatori ai beneficiilor pe care le aduc cele doua ambiente. Tendinta aceasta o intalnim mai mult la tineri 18-34 ani si la persoanele cu venituri de peste 4200 lei. Avem si 8% care au ales altceva: statiuni balneare, vizite in diverse zone ale tarii, cum ar fi Bucovina, Maramures”, afirma Andreea Zanfir, Project Manager, Exact Cercetare si Consultanta.

Diverse au fost si locurile din afara tarii in care 20% dintre romanii au ales sa isi petreaca vacanta: destinatia care a atras cei mai multi romani este Grecia (33%), alte tari fiind la o distanta procentuala destul de mare fata de prima: Bulgaria – 19%, Italia – 14%. Alte tari care au inregistrat procente de sub 10% sunt: Spania (8%), Frante (6.3%) si Turcia (6.2%). Vacantele in strainatate sunt mai atragatoare pentru tineri si pentru cei cu venituri mari.

Exista, de asemenea, afinitati pentru o tara sau alta in functie de varsta: pentru tineri, 18-34 ani, Turcia a fost mai putin atragatoare decat pentru alte varste.

„Interesant de mentionat este afinitatea romanilor pentru anumite tari, in functie de venit: daca pentru Grecia au optat cei mai multi romani, indiferent de nivelul de venit, in cazul altor tari vedem anumite tendinte: Spania a fost o destinatie care a atras romani cu venituri mari, de peste 4200 lei pe gospodarie, Bulgaria a atras romani cu venituri medii in timp ce Italia a atras romanii cu venituri mici (sub 1800 lei pe gospodarie). Pare surprinzator insa o posibila explicatie este alegerea acestei destinatii deoarece au rude, prieteni care muncesc acolo si care le pot asigura cazarea. Vom testa aceasta ipoteza in studiile viitoare”, afirma Andreea Zanfir, Project Manager, Exact Cercetare si Consultanta.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Pentru varianta de vacanta in afara tarii, apare din ce in ce mai des mentionata vizitarea unor orase din Europa, 6% dintre romani petrecandu-si vacanta astfel. Printre tarile alese de acestia avem: Ungaria, Austria, Germania, Marea Britanie, Cehia sau tarile nordice: Olanda, Danemarca, Suedia etc. Asadar, un alt beneficiu pe care il cauta romanii atunci cand pleaca in vacanta este sa descopere culturi noi in orase generoase din acest punct de vedere.

Studiul cantitativ online a fost realizat de Exact Cercetare in luna octombrie, pe un esantion de 680 de respondenti (eroare maxima de esantionare – +/-3.8%), din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani.

Sursa foto: pixabay.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.