Pe 24 septembrie, voluntarii din toata Romania au strigat pentru a cincea oara "Let`s Do It, Romania!" si au participat la cea mai mare mobilizare de voluntari din tara, cu scopul de a strange deseurile din arealele naturale. Rezultatele finale arata ca peste 200.000 voluntari au strans peste 267.700 de saci cu deseuri in Romania, in timp ce in Republica Moldova au iesit la curatenie in Chisinau peste 3.500 de voluntari.

Proiectul a beneficiat de sustinerea Kaufland Romania si a Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Un sprijin important a fost oferit de institutii precum Jandarmeria Romana, Administratia Nationala a Penitenciarelor, dar si institutii judetene precum primarii, prefecturi, consilii judetene.

In topul judetelor cu cei mai activi voluntari se gasesc Botosani (17 300 voluntari – 20 350 saci), Gorj (14 950 – 19 887 de saci), Vaslui (13 384 voluntari – 15 525 de saci), Maramures (13 281 voluntari - 13 136 de saci), Suceava (9781 voluntari – 12 636 de saci), Prahova (8592 voluntari – 16 797 saci), Arges (7963 voluntari – 10 463 saci), Dambovita (7203 voluntari – 8805 saci), Buzau (6814 voluntari – 12746 saci), Arad (5747 saci – 6916 saci).

Unul dintre cei mai tineri voluntari "Let`s Do It, Romania!" are doar 3 ani, a venit insotit de parinti si invata sa respecte natura, iar cel mai varstnic voluntar are 80 de ani si i-a impresionat pe cei din jur cu energia si dedicarea sa. La actiunea nationala de curatenie au participat elevi, care au venit impreuna cu profesorii si scoala - la actiune au participat 102 216 elevi si 10 993 profesori, angajati din companii din diverse domenii, familii, persoane cu dizabilitati si chiar detinuti, care realizeaza astfel munca in folosul comunitatii.

Voluntarii au colectat deseuri precum: PET-uri, ambalaje, produse voluminoase din plastic, sticla, hartie, carton, doze de aluminiu, materiale textile, imbracaminte si incaltaminte, dar si deseuri electronice.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in 2016, Romania a coordonat si activitatea de la Chisinau, iar Republica Moldova a organizat o Zi de Curatenie la Chisinau, in aceeasi zi de 24 septembrie. Activitatea a cuprins 9 parcuri din Chisinau, iar la protestul impotriva deseurilor din spatiile verzi au participat 3522 de voluntari, elevi, studenti, profesori, functionari publici, avocati, doctori, ingineri, programatori, cantareti, mame si tati, bunici si nepoti. Participantii la curatenie au colectat din spatiile verzi 8068 de saci.

"Multumim tuturor voluntarilor care raspund pozitiv an de an invitatiei noastre de a curata Romania si isi ofera din timpul lor pentru aceasta cauza care a devenit o traditie in tara noastra. Ne bucuram sa vedem ca oamenii inteleg ca este nevoie de implicare constanta pentru a schimba mentalitati si a imbunatati problema deseurilor. Dincolo de aceasta actiune punctuala, de amploare, mesajul nostru este si unul de responsabilizare si educare, in special a elevilor, care reprezinta jumatate din voluntarii “Let`s Do It, Romania!“. De asemenea, prin aceasta initiativa, dorim sa atragem atentia autoritatilor nationale si locale ca Romania are nevoie de o reforma urgenta pentru colectarea a ceea ce aruncam, altfel riscam sa sufocam Romania de deseuri!" a declarat Andrei Cosuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, Romania!“.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

“Ne bucuram sa sustinem acest proiect unic, cu impact real pentru Romania, inca din 2010. Protectia mediului este una dintre directiile cheie pentru Kaufland Romania, iar faptul ca vedem atat de multi romani dedicati in actiuni pentru mediu ne bucura si ne incurajeaza. Multumim tuturor pentru implicare!” a declarat Anna-Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.