Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, marti dimineata, pentru News.ro, ca greva generala continua in toate spitalele si a precizat ca reprezentantii Federatiei se afla la aceasta ora in Parlament pentru a sustine amendamentele la Legea de adoptare a OUG 20/2016, privind majorarile salariale votate luni seara de deputatii din Comisiile de munca si buget.

UPDATE Greva generala din spitale, prima in ultimii 18 ani, este suspendata pe o perioada neprecizata, a declarat marti la pranz prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi. Sindicalistii spera ca inechitatile salariale din sistemul sanitar vor fi rezolvate ca urmare a promisiunilor din Parlament. Ministrul Muncii si cel al Sanatatii au amenintat ca vor contesta actiunea in instanta.



"Greva generala continua in toate spitalele, asa cum a fost si ieri (luni, n.r.). La aceasta ora suntem deja in Parlament pentru a sustine amendamentele care prevad majorari salariale, pe care le-au votat deputatii din comisiile de buget-finante si munca", a declarat Marius Sepi, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, pentru News.ro.

Mai multi angajati ai Spitalului Floreasca din Capitala, membri ai Sindicatului Sanitas, s-au strans, marti dimineata, in fata unitatii sanitare, purtand pancarte pe care scrie: "Spunem Stop umilirii cadrelor medicale!"

Deputatii din Comisiile de munca si buget au adoptat, luni seara, la capatul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorari salariale pentru angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, personalul din invatamant, precum si sporuri pentru medici, desi ministrul Muncii, Dragos Pislaru, s-a impotrivit si i-a avertizat ca acest lucru inseamna un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Salariile cadrelor medicale se vor mari de la 1 decembrie 2016

Potrivit amendamentelor adoptate de cele doua comisii, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se majoreaza cu 25 la suta fata de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv incepand cu 1 decembrie 2016.
Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Secretarul de stat in Ministerul de Finante, prezent la dezbatere, a precizat ca daca acest amendament este adoptat, deficitul va creste.

Totodata, deputatii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale sa fie calculate la baza salariala din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

Dezbateriile la Comisiile reunite de Munca si Buget din Camera Deputatilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate marti dimineata, intrucat trebuie discutate grilele de salarizare, urmand ca proiectul de Lege de adoptare a OUG 20/2016 sa primeasca raport de la Comisia Juridica. Proiectul urmeaza sa ajunga apoi in plenul Camerei Deputatilor care e for decizional in acest caz.

Federatia Sanitas anunta, luni seara, ca dupa prima zi de greva generala au aparut premise favorabile, amendamentele sindicalistilor fiind aprobate de Comisiile de munca si de buget din Camera Deputatilor.

Citeste si:
Andreea Antonescu, mesaj pentru cadrele medicale care au ajutat-o...
Andreea Antonescu, mesaj...

Totusi, pana la votul final din plenul Camerei greva generala continua, au avertizat reprezentantii Sanitas.

Aproape 82.000 de angajati din sistemul sanitar au intrat, luni, in greva generala, potrivit sindicalistilor, in conditiile in care nu au ajuns la o intelegere cu autoritatile privind revendicarile legate de legea salarizarii unitare. Liderii sindicali sustin ca, in perioada grevei generale, doar o treime din angajati asigura serviciile medicale.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.