Mai multi parinti ai unora dintre tinerii care si-au pierdut viata in clubul Colectiv, reuniti in Asociatia Colectiv GTG 3010, au declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca se asteptau, la comemorarea unui an de la tragedie, la mai multa solidaritate din partea institutiilor statului si a politicienilor si au spus ca Romania are nevoie de unitate pentru ca momentul Colectiv sa insemne momentul de pornire a schimbarilor in tara.

"Am dori ca justitia sa isi faca treaba, sa gaseasca vinovatii, sa fie un exemplu pentru ca, pe viitor, in tara asta sa se respecte legea, de autoritati, de patroni, de toti cetatenii tarii. Din punct de vedere al schimbarilor poate e un moment bun ca, dupa un an, sa tragem linie, sa vedem care au fost cauzele care au dus la toate neregulile din sistem si sa se ia masuri pe care sa le vedem, sa le simtim, sa ne fie comunicate, sa vedem ca s-a intamplat ceva, ca lucrurile merg spre bine", a spus, duminica, Laurentiu Istrate, tatal unuia dintre tinerii care au murit in urma incendiului din Colectiv, inainte de inceperea ultimei seri a festivalului caritabil organizat la Beraria H.

Laurentiu Istrate a adaugat ca se astepta, in ziua comemorarii unui an de la tragedie, la mai multa solidaritate, inclusiv din partea presedintelui, care s-a dus la Colectiv inainte de dezvelirea monumentului din Piata Bucur.

"E o zi in care Romania ar fi trebuit sa dea din nou dovada de solidaritate pe care a dat-o anul trecut, dar poate gresesc, poate nu, am vazut ca fiecare institutie, fiecare si-a facut programul lui. Presedintele s-a dus la Colectiv cand a dorit el, Asociatia a organizat dezvelirea unui monument in memoria celor 64 de victime asa cum am gandit-o noi, cum au gandit-o cei care conduc asociatia, altii au organizat un mars, altii organizeaza diverse evenimente. Mesajul meu este ca in tara asta e nevoie de unitate, ca atunci cand cineva are o idee toti ceilalti ar trebui sa se alature, sa vina cu alte idei, cu propuneri de imbunatatire", a spus Istrate.

Tatal lui Bogdan Claudiu Istrate, tanarul de 22 de ani, care a murit la doua saptamani de la incendiu, a adaugat ca succesul oricarei comunitati sta in unitate.

"Atat timp cat suntem dispersati si fiecare crede ca ideea lui e cea mai buna si ca aia trebuie sa o duca la bun sfarsit nu cred ca asta este succesul. Succesul este ca si in cazul unei comunitati mici, succesul este al echipei, nu individual. Atat timp cat noi vrem sa ne aratam ca indivizi ca avem succes, personal nu cred ca asta este cheia succesului comunitatii. Paradoxal, clubul s-a numit Colectiv. Au murit si au fost raniti multi oameni in colectiv, cuvantul asta ar trebui sa spuna ceva. Fiecare, mai departe, face asa cum crede si cum simte, dar lucrurile ar trebui sa se rezolve cu multa luciditate si cu unitate", a declarat Laurentiu Istrate.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

El a dat exemplul unui program de la ASE, in care studentii, profesorii si angajatii sunt instruiti cum sa se comporte in situatii de urgenta.

"Ca sa vedeti ca sunt si oameni care fac ceva as vrea sa stiti ca la ASE Bucuresti, sub indrumarea profesoarei doctor Virginia Maracine, coordonator al Fundatiei Academia Sperantei, exista un program de voluntariat pentru viata. Acest program doreste sa instruiasca studentii, profesorii si toti angajatii ASE-ului, periodic, cum sa se comporte in caz de situatii de urgenta, cum sa vada semnele prevestitoare, cum sa faca resuscitare, cum sa acorde prim ajutor. E un program initiat la inceputul lunii octombrie pentru ca din ASE au murit sapte studenti sau fosti studenti si mai sunt inca trei supravietuitori. Au facut lucrul asta in memoria lor, voluntar, in dorinta de a schimba ceva", a spus Istrate.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

La randul sau, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a declarat ca, in scurt timp, spatiul din Piata Bucur va fi reamenajat, pentru a oferi o zona de lumina locului sumbru.

"Ne-am revenit cu greu dupa traumele suferite, insa, de la bun inceput, am considerat ca, la implinirea unui an, trebuie sa avem cateva lucruri facute. In mintea noastra, insemna un monument ridicat acolo, un eveniment, iata, monunentul am reusit sa il facem. In perioada imediat foarte scurta vom termina tot amplasamentul acolo. Vom incerca sa oferim o zona de lumina, de speranta, la acea piata atat de intunecata, atat de sumbra. Este primul eveniment pe care il facem si speram sa avem anual acest festival", a spus Iancu.

El a a reamintit ca, duminica, la ora 22.30, va fi aprins un reflector in fata clubului Colectiv, a carui lumina va ajunge la 500 de metri inaltime.

Citeste si:
Roxana Dobre, marcată de pierderea tatălui său. Soția lui Florin...
Roxana Dobre, marcată de...

"La ora tragediei vom aprinde la Colectiv un reflector de lumina ce se va duce la 400-500 de metri inaltime, indiferent de vreme, dupa care vom incerca sa ne apucam de lucruri mai serioase si speram sa reusim sa construim ceva in tara asta. Ceva ce a cam lipsit in ultimii ani. Pentru asta vom avea nevoie inclusiv de unitatea despre care vorbea Laurentiu (Istrate, n.r.)", a mai spus Eugen Iancu.

Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 a adaugat ca este normal ca politicienii sa participe alaturi de organizatori la comemorare, nu separat.

"Noi ne dorim ca, la acest moment, Colectiv sa fie un moment de pornire a schimbarilor in aceasta tara. Ne dorim ca la astfel de evenimente sa nu mai participam separat. Este normal ca politicienii sa vina odata cu noi, nu separat. Se pare ca dumnealor considera ca trebuie sa continue aceasta delimitare. Politicienii sunt acolo sus, noi ramanem aici unde ne e locul", a spus Iancu.

Citeste si:
Legile Educației în varianta Deca aduc schimbări la Evaluarea...
Legile Educației în varianta...

Intrebat ce s-a schimbat efectiv intr-un an, Eugen Iancu a raspuns ca e vorba de cateva proiecte de lege in sanatate.

"E vorba de accesul la dosarul pacientului. Stiti probabil ca noi am avut astfel de probleme. De fapt, eu sunt dintre cei saizeci si patru, si doar patru si-au obtinut dosarul. In rest, opozitie totala. Noi am cerut acest lucru inca din aprilie si se pare ca in curand vom avea o astfel de lege care va permite accesul la dosare. In rest s-a lucrat foarte mult pe parte de arsi, care este zero in Romania, din pacate. Un piculet sa spunem ca s-a schimbat legislatia in domeniul cluburilor, dar foarte putin. Aici cred ca este mult de lucru, pentru ca solutia nu este sa mergi sa dai mereu amenzi unor cluburi carora nu le semnezi o aprobare, ii pui doar sa raspunda personal in caz ca se intampla ceva, si astfel, daca va fi un urmator Colectiv, atunci chiar nu va mai raspunde nimeni. Asta pentru ca sunt niste semiautorizatii, patronul isi asuma raspunderea pentru ca trebuie, pentru ca el a investit, iar in rest statul nu mai raspunde prin nimic pentru ca il obliga pe patron daca vrea sa functioneze sa isi asume responsabilitatea in caz ca... ", a precizat presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010.

El a adaugat ca ar trebui copiate legi care functioneaza in strainatate.

"Imaginati-va acum un nou Colectiv. Cu ce s-a schimbat ceva? Eu spun ca cu nimic. Si atunci ce am rezolvat intr-un an de zile? Tot ce ar trebui sa facem ar fi sa luam cu copy-paste niste legi din afara, dar se pare ca nu se doreste. Asiguratorii nu au nevoie de o astfel de raspundere, iar statul se pare ca este multumit cu actualele conditii", a mai spus Eugen Iancu.

Jean Chelba, tatal unui alt tanar care a murit in urma tragediei, a spus ca poporul roman nu e in stare sa se uneasca decat cateva secunde, in momente istorice, la evenimente tragice.

"Este un moment si un an greu pe care il comemoram astazi cu durere in suflet pentru copiii pierduti si pentru ranile celor ramasi in viata. E o durere ce o vom purta atat cat vom mai trai si incercam prin ceea ce facem incepand de astazi sa schimbam acest sistem ce a dus la acest eveniment, pentru rezolvarea unor probleme punctuale sau generale care sa nu mai conduca vreodata la asa ceva. Viitorul este nu foarte luminos, daca nu punem mana sa ne adunam, si spun de mult timp asta. Poporul roman nu e in stare sa se uneasca decat cateva secunde, in momente istorice, la evenimente tragice. Uitam foarte repede si lasam pe altii sa faca lucrurile pe care ar trebui sa le facem toti", a spus Chelba.

Tatal lui Alex Chelba a adaugat ca spera, totusi, ca lucrurile sa se schimbe in bine,

"Aceasta zi ne incarca cu si mai multa energie si speranta ca, poate, cu ajutorul tinerilor, ei sunt cei ce vor trebui sa vina sa conduca aceasta tara si sa schimbe foarte multe lucruri care nu sunt in regula. Cum spuneau ;i ceilalti, durerea tatalui ce isi peirde copilul, si in memoria lui si a tuturor, trebuie sa luptam sa facem aceste lucruri. Primii pasi au fost facuti deja si sper ca acesti pasi sa nu se opreasca la ziua de azi, ci sa continue pentru raniti, pentru parinti, pentru memoria celor ce au ajuns in alta lume, dupa care plangem astazi, pentru cei ce sunt in viata, pentru rezolvarea tuturor problemelor lor ce sunt extraordinar de mari, probleme medicale, sociale. Ne punem in ziua omagiala de astazi speranta ca lucrurile in tara asta se vor schimba in bine", a incheiat Jean Chelba.

La randul sau, Catalin Scanteie, supravietuitor al tragediei si organizator al seriei de concerte caritabile care se incheie duminica, a spus ca spera ca astfel de evenimente sa fie organizate anual, scrie News.ro.

"Am pus umarul la organizarea acestui eveniment de comemorare, stiu ca au fost mai multe discutii ca de ce se fac mai multe evenimente in aceeasi zi si nu unul singur, important este sa se faca. Avem 20 de formatii pe afis. Compact, Coma, Talisman, Florin Chilian, Trooper, Altar, dar si formatii ai caror membri au fost in Colectiv sau care au pierdut pe cineva in Colectiv. Asa cum spuneam, dorim sa facem un eveniment anual, scopul acestuia fiind acela de strangere de fonduri pentru acoperirea costurilor operatiilor si tratamentelor ranitilor. Acestea sunt foarte costisitoare. Va asteptam la Beraria H in ultima seara a evenimentului. Vor fi si proiectii video in amintirea celor care s-au dus", a spus Catalin Scanteie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.