Bacteria E.Coli a fost descoperită în carne tocată de vită prelevată dintr-un supermarket din judeţul Gorj, precum şi în alte nouă probe luate de pe carcase de oaie din abatoare din judeţele Vâlcea, Sibiu şi Timiş, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Inspectorii ANSVSA au prelevat şi analizat 96 de probe, în perioada 3 - 14 octombrie, din următoarele produse: carcasă de bovine, carcasă de ovine, mici din carne de vită şi de oaie, carne tocată de vită, pastramă de oaie afumată, carne tocată de mânzat, cârnaţi proaspeţi, lapte crud de vacă, caş de vacă, brânză telemea, caşcaval şi brânză de capră, se arată într-un comunicat publicat marţi, scrie News.ro.

Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte din mai multe judete.

Astfel, prezenţa bacteriei E Coli verotoxigenă a fost depistată în zece probe, una recoltată din carne tocată de vită dintr-un supermarket din judeţul Gorj, trei de pe carcasă de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din judeţul Vâlcea, alte trei de pe carcasă de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din judeţul Sibiu şi trei de pe carcasă de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din Timiş, potrivit ANSVSA.

In acest moment mai sunt în lucru alte opt probe prelevate în aceeaşi perioadă.

”Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control”, se mai arată în comunicat.

Acţiunea ANSVSA face parte din Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, demarat în data de 16 mai şi care se va desfăşura până pe 31 decembrie 2016, ce presupune prelevarea şi analizarea de probe de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

Citeste si:
Un băiat de 16 ani a provocat un accident mortal în Timiș, după ce...
Un băiat de 16 ani a provocat...

Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai - 14 octombrie, au fost efectuate 1,079 de probe, prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă fiind confirmată în 55 de cazuri.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.