Telefoanele inteligente sunt gadgeturi complexe, care au o multime de intrebuintari, pe langa comunicarea cu oamenii din viata noastra. Un smartphone conectat la internet te poate salva din o multime de situatii neplacute si este util in mai multe imprejurari zi de zi. Probabil si tu citesti acum acest articol de pe un telefon, dar oare stii cate alte intrebuintari are?

O analiza intocmita de EY arata ca 41% dintre romani isi verifica telefonul si de 200 de ori pe zi. Nu e de mirare, avand in vedere ca il poti folosi pentru a afla o multime de informatii, pentru a gasi o adresa sau pentru a umple timpul cand esti in autobuz sau un metrou. Daca esti prevazator si ai si astfel de accesorii pentru el, nu mai ramai niciodata fara baterie. Poti sa-l reincarcari oricand si oriunde, mai ales ca este stiut deja faptul ca bateria la telefon moare atunci cand ai cel mai mult nevoie de ea.

Iata cateva lucruri pe care le poate face telefonul tau si despre care s-ar putea sa nu fi aflat inca:

Iti poate masura viteza, distanta parcursa si tensiunea

Daca planuiesti sa-ti schimbi stilul de viata, telefonul mobil te poate ajuta. Numeroase aplicatii gratuite inregistreaza distanta parcursa, caloriile pierdute, tensiunea arteriala si o multime de alte informatii care te ajuta sa te motivezi si sa faci mai multe exercitii fizice. Stii, de exemplu, cate calorii arzi cu drumul pana la serviciu si inapoi acasa? Telefonul iti poate spune asta.



Rezolva rapid ecuatii de matematica

Nici nu mai trebuie sa introduci in calculator datele, cu o aplicatie gratuita pentru telefoanele inteligente poti rezolva ecuatii de matematica doar fotografiindu-le. Aplicatia recunoaste chiar si scrisul de mana, asa ca o ecuatie complicata poate fi rezolvata in timp record - cat faci o poza.

Cu o fotografie poti afla tot ce e de stiut despre o cladire sau despre un tablou

E mai usor ca niciodata sa afli informatii despre tot ce te intereseaza, doar tastezi o intrebarea intr-un motor de cautare si ti se ofera toate datele de care ai putea avea nevoie. Ei bine, telefoanele inteligente au devenit si mai performante - e suficient sa faci o fotografie la un tablou, o cladire, o sculptura etc, si telefonul iti va pune la dispozitie tot ce ai vrea sa stii despre respectivul lucru.

Spre exemplu, ajungi la Casa Poporului si vrei sa afli mai multe desprea aceasta cladire emblematica pentru tara noastra. E suficient sa ii faci o fotografie folosind o aplicatie gratuita ca sa afli anul constructiei, suprafata si alte astfel de informatii.

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...



Il gasesti ori de cate ori l-ai pierdut

Cu totii avem un cod de acces la telefon. El poate fi o cifra, un pattern de format din buline sau chiar amprenta. Codul ne ajuta sa ne protejam mesajele, fotografiile si alte detalii intime de ochii curiosi ai celor din jur. Partea mai putin placuta la codul de acces este ca daca il uiti undeva si este gasit, nimeni nu iti poate contacta prietenii pentru a-ti inapoia telefonul.

Putini stiu asta, dar telefoanele cu sistem de operare Android au optiunea de blocare a ecranului cu afisarea datelor tale de contact. Daca un bun samaritean iti gaseste telefonul, va sti cui sa i-l inapoieze si pe cine sa sune, fara sa intre in agenda si in mesajele tale. In cazul in care telefonul tau nu a fost gasit de cineva bine intentionat, poti sa-l localizezi, sa-l blochezi si sa stergi toate fisierele de pe el (inclusiv fotografii si clipuri video).

Citeste si:
9 zile dedicate fotografiei și educației vizuale și peste 25 de...
9 zile dedicate fotografiei...

Poti bloca un anumit numar

Te deranjeaza cineva si ai vrea sa nu mai primesti niciodata un telefon de la el? Solutia e foarte simpla - pe telefoanele inteligente ii poti bloca numarul. Daca vrei ca acea persoana sa nu te gaseasca doar pentru o anumita perioada de timp, poti seta manual timpul in decursul caruia sa ii fie blocat apelul.

Dupa cum vezi, telefonul inteligent mai are si alte intrebuintari pe langa cele pe care probabil le stii - harti, aplicatii pentru evitarea traficului, aplicatii meteo -. Nu e de mirare ca oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand nu avem telefonul la noi, ne incearca o senzatia de anxietate, denumita nomofobie.

Tu stiai ca poti folosi telefonul mobil in felurile de mai sus?

Sursa foto: GaudiLab/ DisobeyArt/ Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.