Israelienii David Geclowicz si Ron Weiner, acuzati ca au spionat-o pe procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, si-au recunoscut vinovatia, in dosarul “Black Cube”. In urma acordului cu procurorii a fost propusa instantei condamnarea lor la o pedeapsa de trei ani de inchisaore cu suspendare. Judecatorii vor decide daca accepta propunerea procurorilor sau daca cei doi israelieni vor primi alte pedepse dupa judecare.

David Geclowicz si Ron Weiner, pusi sub acuzare in dosarul privind spionarea comunicatiilor si hartuirea familiei si a unor apropiati ai procurorului-sef al DNA, Codruta Kovesi, le-au spus procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ca recunosc toate faptele de care au fost acuzati in dosarul “Black Cube” si au semnat un acord pentru a fi judecati in procedura rapida si a beneficia de pedepse mai usoare, cu suspendare.

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, iar David Geclowicz de complicitate la aceste infractiuni.

Procurorii au sesizat Tribunalul Bucuresti in vederea analizarii celor spuse de cei doi. Cererile de judecare in baza acordului de recunoastere a faptelor au fost inregistrate pe 21 octombrie si au primit termen de judecata in 7 noiembrie.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi israelieni au negociat cu procurorii sa propuna instantei condamnarea lor la o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare si munca in folosul comunitatii.

Potrivit Codului de procedura penala, dupa incheierea acordului de recunoastere a vinovatiei, procurorul sesizeaza instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond si trimite acesteia acordul de recunoastere a vinovatiei, insotit de dosarul de urmarire penala.

In dosarul “Black Cube” sunt cercetati in continuare de procurorii DIICOT fostul ofiter SRI Daniel Dragomir si Yossi Barkshtein, ultimul fiind angajat al firmei israeliene de investigatii. Dragomir este in arest preventiv din 14 septembrie, iar pe numele lui Barkshtein a fost emis din 8 august un mandat de arestare preventiva in lipsa.

Citeste si:
Tamar Samash: Mossadul nu a fost implicat in scandalul Black Cube
Tamar Samash: Mossadul nu a...

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legatura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, caruia i-a spus ca vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui in judecata de catre DNA, cerand demararea operatiunii „Tornado”.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pentru realizarea unui scop infractional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat in legatura cu un suspect in cauza, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marca «BlackCube», caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie”, arata DIICOT.

Dragomir ar fi avut, in 1 februarie si 16 martie, intalniri in Bucuresti cu suspectul D. Z., imprejurari in care cei doi au discutat atat de contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cat si de natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive, inclusiv cautarea si obtinerea corespondentei electronice ale tintelor, negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare in media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cat mai prompta a obiectivului stabilit.

Citeste si:
Kovesi, în Republica Moldova: „Nu poți avea o țară curată fără...”
Kovesi, în Republica Moldova:...

"In perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii «Tornado», din dispozitia suspectilor D. Z. si A. Y. si sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei D.N.A., si in continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica”, potrivit procurorilor DIICOT.

Procurorii DIICOT i-au audiat, ca martori, pe procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si pe membri ai familiei sale. Codruta Kovesi spunea ca au fost date telefoane, insistent, catre membrii familiei sale si catre prieteni apropiati, timp de o zi si jumatate, dar ca nimeni nu a intrat in dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat ca nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Citeste si:
Kovesi: Biroul Procurorului Public European a lansat deja peste 350...
Kovesi: Biroul Procurorului...

Omul de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu in Romania au fost si ei audiati, in calitate de martor, in dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu si Florica apar si in dosarul de la DNA privind licentele Microsoft, in care sunt vizati mai multi fosti ministri.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.