Curtea de Apel Bucuresti a anuntat ca se va pronunta pe 28 octombrie asupra cererii lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educatiei prin care i-a fost retras titlul de doctor.

Avocatul fostului premier a sustinut in fata instantei ca ordinul prin care lui Ponta i-a fost acordat titlul de doctor nu poate fi revocat dupa 13 ani, daca a produs efecte, in timp ce avocatul Ministerului Educatiei a spus ca nu ordinul ministrului ar fi trebuit atacat, ci hotararea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Victor Ponta nu a fost prezent, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, dar avocatul sau a sustinut, in fata instantei, ca ordinul prin care ministrul Educatiei i-a retras titlul de doctor anuleaza un alt act administrativ, ordinul 5.663 din 15.12.2003, prin care lui Ponta i-a fost atribuit titlul de doctor, document care a produs efecte in circuitul civil.

Avocatul fostului premier a adaugat ca un act nu poate fi revocat dupa 13 ani daca a produs efecte.

"In baza acestui titlu, Victor Ponta a fost primit in randul avocatilor. Asa a primit si titlul de conferentiar. Ministerul Educatiei a ignorat si dispozitia Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice (CNECS) din 2012, care a hotarat ca nu a plagiat. CNECS era competent sa analizeze sesizarile si contestatiile privind inclusiv plagiatul. S-a dorit o sanctionare a reclamantului. Persoana petitionara devine si persoana care semneaza pentru retragerea titlului de doctor, vorbim de dl. Mircea Dumitru", a spus aparatorul lui Ponta.

Avocatul s-a referit si la analiza din Baroul Bucuresti, care a suspendat o decizie privind excluderea din avocatura a lui Victor Ponta.

"In prezent, Baroul analizeaza excluderea reclamantului din barou si am depus actele in acest sens. Va rog sa vedeti ce se intampla cu toate hotararile luate in calitate de avocat, vorbim de o insecuritate juridica", a spus avocatul fostului premier.

La randul sau, avocatul Ministerului Educatiei a sustinut ca hotararea CNATDCU este actul administrativ care ar fi trebuit atacat pentru a fi suspendat.

"Noi am aplicat legea. Toate criticile reclamantului nu subzista. Ponta s-a referit la doctoratele din cercetare care sunt facute de cercetatori salarizati. Nu sunt depuse dovezi la dosar ca Ponta este conferentiar, din moment ce nu are o cercetare stiintifica", a spus avocatul Ministerului Educatiei.

Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

Instanta a anunta ca se va pronunta asupra cauzei in 28 octombrie.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, vinerea trecuta, cererea lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educatiei prin care i-a fost retras titlul de doctor, dupa ce avocatii fostului premier au depus la instanta un document in care este invocat un alt temei juridic pentru aceasta solicitare, iar reprezentantul Ministerul Educatiei a cerut un nou termen de judecata pentru a avea timp sa studieze noile acte, scrie News.ro.

Solicitarea de suspendare a ordinului de ministru prin care lui Victor Ponta i-a fost retras titlul de doctor a fost depusa in 23 august la Curtea de Apel Bucuresti, iar in 6 octombrie a fost inregistrata, tot la CAB, cererea de anulare a ordinului ministrului Educatiei.

In 13 septembrie, Baroul Bucuresti a amanat luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din avocatura, pana cand Ministerul Educatiei va solutiona contestatia lui Victor Ponta privind ordinul de retragere a titlului de doctor si Curtea de Apel Bucuresti va da o hotarare in cazul solicitarii fostului premier.

Citeste si:
Guvernul a modificat Statutul polițistului. Ce spune noua dispoziție
Guvernul a modificat Statutul...

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucuresti a fost depusa de Monica Macovei, care motiva ca fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in Drept, fara examen.

Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, in 1 august, Ministerului Educatiei decizia finala din 27 iulie, prin care s-a confirmat ca teza de doctorat semnata de Victor Ponta nu respecta standardele de etica a cercetarii stiintifice si a propus, in consecinta, retragerea titlului de doctor in Drept, in baza articolului 170 din Legea Educatiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor in drept acordat de Universitatea Bucuresti in 15 decembrie 2003.

Citeste si:
Ministrul Educatiei va retrage titlurile de doctor detinute de...
Ministrul Educatiei va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.