Sangerarile gingivale sunt un simptom frecvent al bolii gingivale. Ele sunt cel mai frecvent determinate de indepartarea inadecvata a placii bacteriene de la nivelul dintiilor si liniei gingivale, rezultand inflamatia gingiilor (gingivita).

Insa, sangerarile gingivale persistente pot fi asociate cu afectiuni medicale grave precum leucemia, tulburari de coagulare a sangelui sau afectiunile trombocitelor. In aceste conditii, de obicei sunt observate si sangerari sau vanatai aparute cu usurinta in alte zone ale corpului. Dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicilor Dr. Melnic, explica mai jos care sunt cele mai comune cauze ale sangerarilor gingivale, precum si ce boli grave pot ascunde acestea.

“Sangerarile gingivale apar mai des la adulti, decat la copii, iar de obicei, la copii sunt produse in special de traumatismele cauzate de periajul incorect. In cazul adultilor sau al persoanelor in varsta, sangerarile gingivale sunt semnul unei afectiuni. Incidenta cea mai mare se regaseste la femei, iar cel mai des intalnita este sangerarea marginala, deoarece sangele provine de la baza dintilor.”
, spune Dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicilor Dr. Melnic.

Care sunt cele mai comune cauze ale sangerarilor gingivale?

Majoritatea persoanelor prezinta la un moment dat in viata sangerari sau un tip de boli gingivale. Acest fapt se datoreaza in parte stilului de viata modern, unde consumul de alimente fast food este foarte mare. Zaharurile incurajeaza formarea placii bacteriene. Acizii produsi de bacterii si toxinele erodeaza si inflameaza gingiile. Acestea se inrosesc si au tendinta de a sangera.

1. Boli gingivale - Acestea sunt cea mai intalnita cauza pentru saangerarile gingivale. In faza initiala - gingivita - gingiile sunt inflamate si sensibile, apoi sangereaza la masticatie sau la periaj. Daca afectiunea nu este tratata, aceasta evolueaza spre parodontoza si pierderea dintilor;

2. Parodontita (infectie a liniei gingivale care implica dintii si oasele)

3. Traumatisme datorate periajului incorect - Periajul cu pasta de dinti este un act in sine abraziv, iar periajul viguros mai degraba traumatizeaza dintii, decat este benefic. Totusi, daca gingiile sunt sanatoase, sunt mai putine sanse ca acestea sa sangereze.

4. Fumatul sau mestecatul tutunului - Fumatorii prezinta mai multe acumulari de tartru pe dinti, fapt ce irita gingiile.

5. Cauze hormonale - Ocazional, sarcina si schimbarile hormonale pot cauza sangerarea gingivala. Aceasta inceteaza odata cu normalizarea nivelului hormonal.

Citeste si:
10+ mesaje "ascunse" pe care nu te-ai astepta sa le gasesti pe...
10+ mesaje "ascunse" pe care...

6. Deficienta de vitamina K - Vitamina K este un factor important in coagularea sangelui, iar o carenta de vitamina K (sau vitamina C) duce la sangerarea gingiilor.

7. Traumatisme cauzate de alimente fierbinti sau substante chimice - Un exemplu al acestui caz sunt pacientii care aplica medicatia la baza dintelui dureros. Acest lucru duce invariabil la arsuri.

8. Proteza dentara necorespunzatoare

9. Medicamente - Utilizarea continua a unor medicamente ce subtiaza sangele, precum aspirina si diverse analgezice, tratamente precum chimioterapia, radioterapia, anticonceptionalele si antidepresivele.

Sangerarea gingivala spontana si halena – semnele care te trimit la medic

Gingiile sunt alcatuite din tesut fibros ferm atasat de osul maxilarului. Gingiile sanatoase au aproximativ 1mm grosime si sunt bine vascularizate. Primul semn al unei boli gingivale este inrosirea si umflarea, precum si sangerarea la periaj. Netratate, bolile gingivale pot duce la pierderea dintilor si la abcese gingivale.
Citeste si:
Medici: „În 2050 se pare că nu vom mai avea antibiotice"
Românii consumă antibiotice...

Alte simptome includ:

  • sangerare la cea mai mica atingere;
  • gingii rosii, umflate, dureroase;
  • prezenta sangelui sau a gustului de sange in gura;
  • cateodata, datorita sangerarii, poate aparea si puroi;
  • respiratie urat mirositoare;
  • dinti sensibili;
  • dinti care se misca;
  • dificultate si disconfort la mestecare;

Leucemia si bolile trombocitare pot avea drept simptom sangerarea gingivala

Porivit unui comunicat remis 9am, daca igiena orala este mentinuta si sangerarile nu dispar, este obligatoriu sa va faceti analizele uzuale de sange. Acestea includ hemoleucograma, dar si testele pentru functia renala si cea hepatica. Daca la hemoleucograma se constata modificari, specialistii va pot indica sa faceti si un frotiu de sange periferic. Pentru pacient inseamna doar o intepatura in deget. In felul acesta, se pot detecta leucemii in stadii incipiente, care pot fi tratate.

"Orice sangerare – fie ca este o sangerare din nas sau o sangerare la nivel bucal – trebuie sa ne puna cateva semne de intrebare si sa ne conduca catre un cabinet medical, pentru a face cateva analize de rutina. Desi cel mai bine este sa prevenim, recomand efectuarea analizelor inca de la aparitia primelor simptome, pentru a depista din timp posibilele probleme grave”
, spune Dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicilor Dr. Melnic.

Parodontoza, printre cele mai frecvente complicatii care pot sa apara

In cazul in care problema nu se rezolva din faza incipienta, pot aparea complicatii precum sangerare permanenta, umflarea gingiilor, durere, boli parodontale, boli ale osului maxilarului sau pierderea dintilor.
Citeste si:
STUDIU. Somnul de mai puțin de 5 ore duce la apariția mai multor boli
STUDIU. Somnul de mai puțin...

Mergi urgent la doctor daca apar sangerari si in alte parti ale corpului!

Alte simptome ce pot indica o afectiune grava sunt:

  • Lesin, modificari ale starii de constienta sau letargie;
  • Febra mare (peste 38 grade C);
  • Pierderea dintilor.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.