Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care permite persoanelor care nu sunt inca pensionate si care, in perioada activitatilor profesionale, au intrerupt din diverse motive plata contributiei la sistemul public de pensii sa poata achita in decursul a sase luni aceasta cotizatie pentru o perioada maxima de cinci ani.

Legea a fost adoptata de Parlament in luna septembrie si a fost initiata de deputatul UDMR Karoly Kerekes. Initial, ea a fost respinsa de Senat.

Obiectul de reglementare al proiectelor este acordarea posibilitatii persoanelor care nu au calitatea de pensionar de a efecutua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, prin derogare de la prevederile legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, a spus deputatul PSD Adrian Solomon, in cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor.

Astfel, potrivit proiectului, persoanele interesate incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi. Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza teritoriala de domiciliu ori resedinta a persoanei interesate, scrie News.ro.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala potrivit prezentei legi si ultimii 5 ani anteriori acestei date”, se arata in lege.

De asemenea, potrivit proiectului, plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.