Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric a fost adoptata, marti, in unanimitate de plenul Camerei Deputatilor, forul decizional. Legea va pleca la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

In favoarea legii au votat 248 de parlamentari, reprezentant totalul deputatilor prezenti in sala de plen, scrie News.ro.

Comisiile juridica si de buget ale Camerei Deputatilor au aprobat, luni, eliminarea plafonului de 250.000 de franci elvetieni din legea privind conversia creditelor, dupa rediscutarea facuta la solicitarea PSD si au adaugat prevederi care sa clarifice procedura de conversie a acestor credite.

Potrivit unui amendament introdus la solicitarea deputatului Ana Birchall, conversia creditelor va fi facuta printr-un act aditional la contract, iar bancile nu vor avea posibilitatea de a refuza clientilor aceasta solicitare. Bancile vor putea insa ataca in instanta actul.

90% din creditele in franci au fost facute intre anii 2005-2008

Deprecierea leului fata de francul elvetian, dupa 2007-2008, a facut tot mai dificil pentru imprumutatii dependenti de veniturile in lei sa isi plateasca ratele la credite, mai ales in cazul celor ipotecare. La cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), un franc elvetian valora in jur de 1,9-2 lei in 2007 si 2,2-2,4 lei in 2008. In prezent, nivelul francului este de doua ori mai mare decat valoarea la care s-au acordat creditele.

Potrivit BNR, conversia tuturor imprumuturilor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii va costa sectorul bancar 2,4 miliarde de lei (540 milioane euro). Suma este echivalenta cu aproximativ 50% din profitul net anual din 2016, bazat pe datele aferente primului semestru.

Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii august, in sectorul bancar romanesc existau imprumuturi in franci elvetieni echivalente cu 4,7 miliarde de lei, resoectiv 4,2% din totalul creditelor contractate de populatie pentru locuinte. Circa 90% din creditele in franci elvetieni au fost acordate in perioada 2005-2008, cand mai multe banci au promovat acest produs, pe fondul boom-ului creditarii.

In prezent, rata de credite neperformante la creditele in franci este de 33%


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.