Ministrul Culturii, Corina Suteu, a publicat duminica un mesaj pe pagina sa de Facebook cu privire la mutarea sculpturii ”Cumintenia Pamantului” de la Muzeul Bancii Nationale la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti”, in care spune ca actiunea are ca menire expunerea cat mai mare a operei, ca aceasta nu va fi accesibila doar bucurestenilor, deoarece va fi ”itinerata in Romania”, dar si ca proiectul de constructie a unui atelier Brancusi la Muzeul Satului nu se afla in planurile ministerului.

Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti“ este, in prezent, cea mai vizitata institutie muzeala din Bucuresti, scrie ministrul Culturii. ”Mutarea «Cuminteniei Pamantului» in acest spatiu este menita unei expuneri cat mai largi a lucrarii, pentru un public cat mai numeros si mai divers, ce o va putea recepta in multiplele ei valente, nu doar in siajul traditiei artistice din care provine”.

Suteu recunoaste caracterul atipic al acestei mutari si spune ca ministerul vrea sa creeze un cadru dedicat aceastei lucrari, care sa serveasca drept punct de plecare pentru o ”regandire contemporana” a Muzeului Satului.

”Intr-adevar, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX intr-o astfel de institutie este atipica. Modalitatea de achizitie a «Cuminteniei Pamantului» a fost ea insasi o premiera pentru Romania, iar Ministerul Culturii isi doreste sa creeze un cadru dedicat, unic, pentru aceasta lucrare, care sa serveasca drept punct de plecare pentru o regandire contemporana a Muzeului Satului in integralitatea sa, incepand cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice si menit integrarii acestei opere in ansamblul artistic de la Sosea”, a mai scris Corina Suteu.

Aceasta regandire a Muzeului Satului pornind de la ”Cumintenia Pamantului“, dincolo de perceptia publica actuala, reprezinta, in ultima instanta, recunoasterea naturii prin definitie vii a muzeului ca institutie, ami precizeaza ministrul.

”Faptul ca, intr-o prima faza, «Cumintenia Pamantului» va fi gazduita de Muzeul «Dimitrie Gusti» nu inseamna ca ea va fi accesibila doar bucurestenilor: in viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerata in Romania, urmand sa fie expusa in contexte speciale, in muzee de arta, galerii etc.
In ceea ce priveste constructia unui atelier Brancusi in spatiul Muzeului Satului, trebuie spus faptul ca un astfel de proiect nu se afla, in acest moment, in planurile Ministerului Culturii”, a incheiat ministrul.

Sambata, in mediul online, au aparut mai multe voci critice la adresa ideii de a muta sculptura ”Cumintenia Pamantului”, pentru care statul roman a decis sa plateasca 11 milioane de euro pana la finalul lunii noiembrie, la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Citeste si:
Show “BRÂNCUȘI Vizionarul” – un Eveniment marca AVANPREMIERE by...
Show “BRÂNCUȘI Vizionarul” –...

Intre acestea, cele mai vehemente au fost ale artistului Dan Perjovschi si ale directorului Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, Dragos Neamu, care sustin ca opera lui Brancusi trebuie sa fie expusa intr-un muzeu de arta si ca ideea construirii atelierului Brancusi, pe care directorul Paula Popoiu a expus-o intr-un interviu acordat NewS.ro, este una nepotrivita.

”Acesta este sfarsitul: «Un atelier al lui Brancusi va fi reconstituit pe pajiste, langa han»”, a scris artistul.

Miercuri, Ministerul Culturii a anuntat ca opera “Cumintenia Pamantului“ va fi achizitionata de catre stat si ca va fi expusa in curand la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national, scrie News.ro.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.