Cardul de sanatate este blocat de peste 48 de ore, din cauza unor probleme in sistemul informatic. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, spune ca se cauta gasirea unor solutii care ar putea insemna chiar modificarea unei hotatari de guven.

Cardul de sanatate este blocat de luni, timp in care medicii au fost nevoiti sa elibereze retete sau sa interneze pacienti fara sa verifice daca acestia sunt sau nu asigurati. In acelasi timp, au existat si situatii in care pacientii au fost pusi sa astepte cu orele pe holurile spitalelor, in asteptatea rezolvarii problemei aparute in sistemul informatic al cardurilor de sanatate si au fost sfatuiti sa revina in alta zi la medic.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, cauta solutii pentru rezolvarea acestei probleme.

"Daca nu putem repara sistemul informatic, atunci nu o sa ramana toata tara blocata, o sa gasim alte metode. Sunt in contact permanent cu presedintele CNAS, cunosc problema, avem un grup de lucru care se ocupa de asta. Ce facem in acest moment este sa ne uitam la posibile solutii si aceste posibile solutii cuprind atat o solutie informatica, cat si o solutie care nu tine de sistemul informatic, daca nu suntem in stare sa il reparam pe asta destul de curand

Problema informatica este una grava si isi cauta rezolvarea chiar acum. Pe de alta parte, daca problema informatica nu va putea fi rezolvata foarte curand, vom avea in vedere alte masuri. Luam in considerare, conform discutiilor pe care le-am avut cu presedintele CNAS, inclusiv modificarea HG care cuprinde contractul cadru pentru a ne asigura ca pacientii isi pot primi medicamentele iar medici pot raporta. Exista niste limitari in contract pe care s-ar putea sa trebuiasca sa le relaxam daca sistemul informatic pe care l-am pus la dispozitia spitalelor, a medicilor de familie si a farmaciilor nu functioneaza. Daca statul are o problema informatica, asta nu inseamna ca oamenii trebuie sa ramana fara medicamente sau spitalele fara sa poata sa deconteze servicii", a spus el, potrivit romaniatv.net.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.