In memoria laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, a fost inaugurata luni in sectorul 1 din Bucuresti o piata care ii poarta numele.

La eveniment au participat ambasadorii la Bucuresti ai Statului Israel, SUA, Chinei, Italiei, Austriei, reprezentanti ai Institutului "Elie Wiesel", ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, primarul sectorului 1, Dan Tudorache.

Piata memoriala "Elie Wiesel" a fost inaugurata de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, de presedintele FCER, Aurel Vainer, si de rabinul-sef al comunitatii evreiesti din Romania, Rafael Schaffer.

"Am propus Consiliului General un proiect de hotarare prin care acest spatiu public central atat de frumos sa fie un punct de reper, un punct memorabil in care sa ne aducem aminte nu doar de cate ori trecem pe aici, ci in fiecare clipa despre personalitatea lui Elie Wiesel, un om care a luptat pentru valorile umane, pentru valorile umanitare, pentru dreptate, pentru adevar, pentru libertate, pentru democratie. Ororile care s-au intamplat pe plan mondial trebuie sa nu se mai intample niciodata. Acea parte intunecata a istoriei s-ar putea repeta daca noi, cei de acum, nu am avea grija de valorile umane pe care suntem datori sa le transmitem generatiilor viitoare. Avem o datorie in plus, aceea de a povesti istoria adevarata a acestei tari, a acestui oras, a statelor din Europa, istoria Americii, elevii trebuie sa cunoasca", a subliniat edilul-sef al Capitalei.

Firea a amintit si de proiectul Muzeului Istoriei Evreilor si Memoriei Holocaustului din Romania. "Aceasta cladire, de pe strada Lipscani, nr. 18 — 20, va fi amenajata in perioada urmatoare ca Muzeu al Holocaustului si sunt extrem de onorata sa fiu parte a acestui proiect extrem de ambitios. (...) Numai prin solidaritate, numai prin implicare si numai prin constiinta umanitatii putem sa depasim impreuna toate momentele dificile, doar cunoscand adevarata istorie iar momentele negre, momentele pline de umbre sa nu se mai repete niciodata", a adaugat Gabriela Firea.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, s-a declarat onorat sa se afle la acest eveniment si le-a multumit autoritatilor de la Bucuresti pentru dedicarea fata de aceasta initiativa in memoria lui Elie Wiesel, scrie Agerpres.

Citeste si:
Vești bune pentru clienții Hidroelectrica
Vești bune pentru clienții...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.