Procurorii DIICOT refac ancheta în dosarul "Romgaz – Interagro”, după ce rechizitoriul prin care omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi alte persoane din conducerea companiei Interagro trebuiau să fie trimişi în judecată a fost infirmat înainte de a fi trimis în instanţă.

Potrivit News.ro, procurorii DIICOT vor relua actele procedurale in acest dosar si, in perioada urmatoare, vor chema persoanele vizate in cauza, pentru a le aduce la cunostinta acuzatiile si probele noi din cauza in care, initial, faptele au vizat interventii la Romgaz pentru ca firma Interagro sa primeasca preferential gaze la preturi mici.

In luna martie, dosarul "Romgaz-Interagro” era aproape finalizat, dupa mai bine de trei ani de ancheta, de catre procurorii DIICOT, care au chemat atunci persoanele vizate, le-au adus la cunostinta ca au fost puse sub inculare si le-au prezentat materialul de urmarire penala, ultima etapa inaintea trimiterii cauzei in instanta.

Ioan Niculae si Adriean VIdeanu, acuzati in dosarul "Romgaz-Interagro”

Procurorii i-au chemat atunci la DIICOT pe Ioan Niculae, Adriean Videanu si pe presedintele Interagro, Nicoleta Toncea. Patronul Interagro, Ioan Niculae, fusese pus sub inculpare pentru instigare la abuz in serviciu, sustragere de sub sechestru si spalare de bani, Adriean Videanu, ministru al Economiei in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, iar Nicoleta Toncea, pentru spalare de bani si sustragere de sub sechestru.

Ioan Niculae este eliberat conditionat din 15 iulie, dupa ce a executat din aprilie 2015 o parte din pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare primita in dosarul "Mita la PSD".

In dosarul “Romgaz-Interagro”, procurorii au inceput sa faca cercetari dupa ce au documentat activitatea infractionala si au pus sub urmarire penala, in ianuarie 2012, 40 de persoane, printre care angajati cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, precum si reprezentantii unor firme din Bucuresti, intre care si patronal Interagro, Ioan Niculae. Acestia au fost acuzati de complot si subminarea economiei nationale, intrucat au pus in pericol sistemul energetic national, producand un prejudiciu de 126 de milioane de dolari SNGN Romgaz SA si bugetului de stat.

Citeste si:
Popescu: Tara are nevoie de resurse pentru a se conforma Pactului Verd
Ministrul Energiei sustine ca...

Dupa un an si opt luni, in septembrie 2013, DIICOT a cerut aviz de la Senat pentru inceperea urmaririi penale a lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei in perioada decembrie 2006-decembrie 2008, pentru complot si subminarea economiei nationale. Tot atunci, DIICOT a cerut aviz si de la presedintele Romaniei, in cazul lui Adriean Videanu, ministru al Economiei in perioada decembrie 2008-septembrie 2010, pentru aceleasi fapte.

Anchetatorii aratau ca Videanu si Vosganian, cand au fost ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri, pentru a sprijini interesele financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz, unitate nationala de interes strategic, in interesul firmei lui Niculae. Potrivit procurorilor, prin aceste interventii ar fi fost acordate discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale doar din productia interna, fiind astfel produs un prejudiciu de aproximativ 130 de milioane de dolari.

Citeste si:
13 cele mai inspirate bancuri politice din trecut si prezent
13 cele mai inspirate bancuri...

Mai mult, Interagro nici nu ar fi putut benedicia de acele discounturi intrucat la acea data avea o datorie de aproximativ 70% din bugetul anual al Romgaz.

“In cauza exista indicii si date temeinice potrivit carora, prin activitatea ministrilor Vosganian Varujan si Videanu Adriean, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC Interagro SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA si Minsiterul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN Romgaz SA in favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN Romgaz SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei”, potrivit documentelor procurorilor.

Citeste si:
Ioan Niculae s-a întors în țară. A fost preluat și dus la închisoare
Ioan Niculae s-a întors în...

Seful statului de la acea vreme, Traian Basescu, a transmis, in 8 septembrie 2013, cererea de urmarire penala a lui Videanu, dar Senatul a respins, in 7 octombrie 2013, solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian.

Videanu a fost pus atunci sub acuzare pentru complot si subminarea economiei nationale. De asemenea, procurorii au spus sub sechestru asigurator, pana la concurenta sumei de 277 de milioane de lei, patru imobile ale lui Videanu: trei apartamente din Bucuresti, un alt apartament din Mamaia si un imobil din Snagov, judet Ilfov. Prin aceeasi masura au fost indisponibilizate toate sumele detinute in conturile deschise la doua unitati bancare pe numele lui Videanu, pe sumele datorate acestuia cu titlu de dividende de catre doua societati comerciale, precum si pe 66.906 actiuni detinute de fostul ministru la trei firme.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Doi ani mai tarziu, in 2 februarie 2015, DIICOT a cerut din nou presedintelui aviz pentru urmarirea penala a lui Videanu, de aceasta data pentru a-l pune sub acuzare si pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare. Solicitarea a fost avizata de presedintele Klaus Iohannis, in 4 februarie 2015.

Procurorii au mai cerut atunci un nou aviz de la Senat pentru a putea incepe urmarirea penala in cazul lui Varujan Vosganian, pentru aceleasi fapte de care a fost acuzat si Videanu. Senatul a respins si de aceasta data, in 12 februarie 2015, solicitarea DIICOT.

Anchetatorii mentionau ca Romgaz a livrat Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei (circa 500 de milioane de dolari), din care 270 de milioane de lei (aproximativ 92 de milioane de dolari) au fost doar reducerile comerciale acordate ilegal.

“Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC Interagro SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN Romgaz SA reprezinta un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 – decembrie 2010”, aratau anchetatorii in documentele prin care au cerut aviz pentru urmarirea penala a celor doi fosti ministri.

Dosarul “Romgaz-Interagro” a fost instrumentat cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.