Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Timisoara ca i-ar fi placut sa auda in prezentarea orasului si lucruri despre ”capitalele partenere” din 2021, sfatuind echipa care se ocupa de proiectul ”Capitala Europeana a Culturii 2021” sa faca evenimente impreuna cu celelalte orase. Iohannis a explicat ca Luxemburgul, care a avut titlul in 2007, a fost ”cel mai important partener” pe care l-a putut avea Sibiul.

Presedintele Klaus Iohannis a avut, luni, o intalnire cu echipa proiectului ”Timisoara Capitala Europeana a Culturii in 2021”, in Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara si oferit mai multe sfaturi, in calitate de fost primar al unei Capitale Culturale, in 2007.

”E bine sa aveti un centru de comanda unic. Altfel se va intampla ce se intampla la noi de obicei, ne dam cu stangul in dreptul. Am citit ca ati facut cateva sondaje si ati constatat ca majoritatea timisorenilor vor sa fie in acest film. Este excelent, dar va rog sa ii incurajati ca de la dorinta de a fi in acest proiect, sa fie in acest proiect. Daca majoritatea timisorenilor simt ca sunt parte intr-un proiect mare care defineste orasul lor, veti constata ca aveti un suport mare care duce intregul proiect Capitala Culturala Europeana”, a spus Iohannis.

Presedintele a dat exemplul Sibiului si a spus ca i-ar fi placut ca din prezentarea oferita de echipa Timisoarei sa afle lucruri si despre celelalte Capitale Europene cu care Timisoara va imparti titlul in 2021.

”Mi-ar fi placut ca in aceste prezentari sa aud lucruri si despre capitalele partenere cu care va impartiti anul 2021. Va sfatuiesc sa creati evenimente culturale impreuna cu ei .In 2007, Sibiul a fost impreuna cu Luxembourg. Fara Luxembourg, nu am fi stiut nici de unde sa o luam, nici unde sa o ducem, si, pana in ziua de astazi, cred ca Luxembourg a fost cel mai important partener pe care l-am putut noi avea. Si am creat evenimente culturale care au impresionat prin felul in care cele doua culturi locale au venit impreuna si au generat proiecte culturale noi”, a spus Klaus Iohannis.

Intrebat de catre Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Banatean, ce nu ar trebui sa faca Timisoara in acest proiect, Iohannis a spus ca trebuie evitate scandalurile.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

”Cel mai periculos lucru e sa apara tendinta de individualizare si de a trage spuza pe turta proprie. Fiecare are partea lui si fiecare e importanta: si Primaria si Consiliul Judetean si Prefectura si partidele si actorii locali si cei nationali. Daca una din aceste rotite se umfla, atunci nu e bine pentru intregul proiect. Noi in intregul an cultural nu am avut niciun scandal. Toata lumea a inteles ca, daca se umfla ceva, se rupe lantul. Din pacate sunt exemple de Capitale Culturale ratate. Sunt Capitale care au avut doua, trei, patru, cinci echipe de coordonare. Noi am fost vazuti ca o combinatie de succes pentru ca lucrurile au mers bine si nu am avut scandaluri. Nu trebuie sa faci lucruri senzationale, dar lucrurile pe care le faci trebuie sa le faci bine”, a spus Iohannis.

De asemenea, intrebat de un participant ce ar face altfel, daca ar fi din nou primarul unei Capitale Culturale, Iohannis a spus ca ar aduce o diva.

”As fi adus cel putin o diva si as da o importanta mai mare publicitatii internationale. Nu aia locala ca aia se face de la sine. Trebuie sa aveti cel putin 23 de aparitii internationale. Si aduceti o diva din orice domeniu, dar sa fie un nume care in sine va atrage o vizibilitate internationala. Nu conteaza ca e vorba de o diva din opera, din teatru sau din sculptura”, a afirmat Iohannis.

Un alt participant la dezbatere l-a intrebat pe Klaus Iohannis ce ar trebui facut ca Timisoara sa devina o capitala mondiala a culturii, scrie News.ro.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

”Eu cred in Romania. Romanii sunt oameni deschisi primitori si inovatori. Daca ne punem mintea cred ca numai cerul e limita. Daca vorbim de romanii din afara granitelor, in fiecare tara unde merg ma intalnesc cu romanii din diaspora si mi-am facut un obicei din asta si constat ca e ca la noi acasa. Cati oameni, atatea opinii, plus una. Asta ne opreste. Trebuie sa trecem peste micile animozitati care ne preocupa. Stiu ca sunt artisti timisoreni plecati in strainatate care se pot implica in proiectul Capitala Culturala Europeana”, a spus Iohannis.

In 2021, vor fi trei Capitale Europene ale Culturii: una din tarile candidate la UE (Serbia si Muntenegru), una din Grecia si una din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.