Statul roman face un nou pas pentru incurajarea adoptiilor. Orice persoana care realizeaza venituri supuse impozitului si care infiaza un copil poate beneficia, la cerere, de un concediu si o indemnizatie lunara al carei cuantum in prezent este de 1.700 de lei.

Legea care reglementeaza dreptul la concediul de acomodare, cum este denumit in legislatie, a intrat in vigoare la mijlocul lunii august. Hotararea legislativa presupune ca oricare dintre sotii familiei adoptive care realizeaza venituri supuse impozitului pe profit poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata maxima de un an. In plus, persoana care va beneficia de un astfel de concediu, urmeaza sa primeasca si o indemnizatie lunara pentru cresterea copilului de 1.700 de lei.

Angajatorii nu pot refuza acordarea concediul de acomodare. Pe durata concediului de acomodare, nu se datoreaza impozit si nici contributiile sociale obligatorii stabilite de lege, cu exceptia contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Mihai Anghel, avocat specializat in dreptul muncii la Tuca Zbarcea & Asociatii, explica faptul ca pentru a beneficia de concediu si de indemnizatie, angajatii trebuie sa depuna o cerere prealabila. „Solicitarea va trebui insotita de certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei si documentul care atesta mutarea copilului la adoptator. In afara de aceste trei acte, mai sunt necesare si copia actului de identitate al solicitantului, copia certificatului de nastere al copilului si actele doveditoare privind realizarea de venituri supuse impozitului pe venit”.

Depunerea si inregistrarea se fac la Agentia Teritoriala pentru Plati si Inspectie Sociala in raza careia isi are domiciliul solicitantul.

„Atat concediul de acomodare, cat si plata indemnizatiei inceteaza, intre altele, in ziua urmatoare celei in care se implineste durata maxima a concediului sau cand copilul implineste 18 ani”, mai precizeaza Mihai Anghel, avocat specializat in dreptul muncii la Tuca Zbarcea & Asociatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.