Dupa un prim an pilot care a permis mobilizarea a opt multinationale, cu sprijinul Ambasadei Frantei in Romania, a Institutului Francez, a Camerei Franceze de Comert si Industrie in Romania (CCIFER) si a Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, programul Capital Filles in Romania functioneaza in prezent in 12 prime licee partenere selectionate de Inspectoratele scolare in Bucuresti, Timisoara si Slobozia.
Cui se adreseaza Capital Filles? Exclusiv elevelor de liceu provenind din medii modeste, care dupa examenul de Bacalaureat (pe care il reusesc deseori in procent mai mare decat baietii) opteaza frecvent pentru locuri de munca necalificate din cauza lipsei mijloacelor financiare necesare pentru continuarea studiilor, dar si din cauza lipsei informatiilor despre meseriile de perspectiva disponibile in orasul lor (in special cu scopul de a le feminiza) cat si a sfaturilor cu privire la orientarea post-bacalaureat si calificarile necesare.

Cum actioneaza Capital Filles?

Capital Filles se adreseaza elevelor din clasele IX-XII prin:
  • Ateliere colective: testimonialele profesionistilor, descoperirea industriilor si meseriilor de perspectiva din regiune, discutii in vederea combaterii prejudecatilor, sensibilizarea la diversitatea profesionala, etc.
  • Tutorat individual (mentor/eleva) pentru elevele din clasa a XII-a, asigurat de angajatele voluntare din companiile partenere
  • Vizite la sediul companiilor organizate atat pentru elevele beneficiare, cat si pentru profesorii acestora
  • Forumuri anuale «Capital Filles: Succes la feminin»

Mai mult de 150 de Mentori Capital Filles sunt inscrisi pentru anul scolar 2016-2017 fata de 134 in anul 2015-2016, in Bucuresti, Timisoara si Slobozia. In total, mai mult de 850 eleve beneficiaza de atelierele colective desfasurate in liceele partenere.

Potrivit unui comunicat remis 9am, dupa lansarea in 2012 in Franta, Romania este a doua tara din Europa in care programul Capital Filles a fost implementat. Asociatia Capital Filles este prezidata de Stéphane Richard, Presedinte Director General Orange. In Franta, 955 de mentori ofera tutorat individual elevelor din cele 87 de licee partenere in septembrie 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.