Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, afirma, intr-un interviu pentru News.ro, ca Ministerul Justitiei a cheltuit anul trecut aproape 10 milioane de euro pentru chiriile platite exclusiv judecatorilor si grefierilor. Ea mai spune ca exista aproximativ 60 de fosti magistrati care au pensii de peste 100.000 de lei pe luna, ministrul militand pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale, intrucat exista riscul ca acest sistem de pensii sa nu mai fie sustenabil.

Ministrul Justitiei a declarat, referindu-se la decontarea chiriei de care beneficiaza magistratii care nu au o locuinta in proprietate personala in localitatea in care lucreaza, potrivit Legii privind statutul procurorului si judecatorului, ca numai pentru chiriile judecatorilor si grefierilor Ministerul Justitiei a platit in 2015 aproximativ 10 milioane de euro.

"Legea permite ca eu, bucuresteanca fiind, daca nu am o locuinta in proprietate personala, sa mi se deconteze chiria in Capitala. Cuantumul tine seama de fiecare oras, iar cu siguranta Bucurestiul este locul in care chiria este in cuantumul cel mai mare. Nu am acum la mine o cifra cu privire la cati magistrati beneficiaza de acest drept, dar datele noastre trebuie completate cu cifrele de la Ministerul Public pentru procurori, cu cifre de la CSM pentru magistratii detasati acolo ca, apoi, adunate aceste cifre, sa avem o idee asupra cuantumului. Pot sa va spun ca pentru judecatori si pentru grefieri, care se bucura de exact acelasi drept si exact in acelasi cuantum, la nivelul anului 2015 Ministerul Justitiei a cheltuit, exclusiv pentru judecatori si grefieri, echivalentul a aproape 10 milioane de euro", a afirmat Raluca Pruna.

In interviul acordat News.ro, Raluca Pruna a vorbit si despre pensiile foarte mari de care beneficiaza unii magistrati, precizand ca sunt aproximativ 60 de fosti magistrati care incaseaza lunar pensii de 100.000 de lei.

"Eu cred ca, in general, n-ar trebui sa existe pensii speciale. Cred ca ar terbui sa existe un singur sistem de pensii, iar noi asistam acum la o proliferare a pensiilor speciale, vedem ca practic fiecare categorie, prin legi distincte in Parlament, isi creeaza o pensie speciala. Nici acest lucru nu este un lucru popular de spus, dar sigur, pe un continent in care se vorbeste foarte mult despre sustenabilitatea sistemului de pensii in general, cred ca societatea romaneasca, fara pasiuni daca se poate, trebuie sa se aseze si sa vada daca in ritmul acesta in care dam pensii speciale aproape tuturor categoriilor profesionale pe care le cunoastem, daca nu cumva sistemul nu va mai fi sustenabil pe termen foarte scurt. Nu pot sa spun nimic de plafonare, cred ca cel mai corect ar fi sa avem un singur sistem de pensii si nicio pensie speciala", a mai spus ministrul Justitiei.

Citeste si:
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de...
Ministerul Justiției a lansat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.