Stam foarte prost in materie de educatie stiintifica, arata o cercetare recenta.

Doi din zece romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, iar unul din 10 spune ca Pamantul este plat, pentru ca asa se vede cu ochiul liber. Datele apar intr-un studiu lansat la Festivalul de Stiinta de la Bucuresti si care a testat nivelul de alfabetizare stiintifica al populatiei. Pentru ca suntem la pamant la acest capitol, comparativ cu tarile europene, ministerul Educatiei vrea sa modifice programa, astfel incat elevii sa aiba mai mult practica la ore de anul viitor.

"Pamantul este cum l-a dat Dumnezeu”, crede un barbat. Altul nu stie daca pamantul se invarte in jurul Soarelui sau invers.

Suntem pe locul 24 din 28 de state, la capitolul cunostinte stiintifice, potrivit celui mai recent Eurobarometru. Declaram ca suntem religiosi, dar credem in superstitii: pisica neagra sau chiar preotii.
Peste 2.400 de romani au participat la studiul companiei iVox, facut in special pe oameni cu loc de munca si care au un nivel de educatie peste liceu. Cat de importanta e stiinta in viata de zi cu zi? Aproape jumatate dintre oameni zic ca e foarte importanta, dar cealalta jumatate sustine ca trebuie dublata de intuitie.

Dar credeti ca Soarele se invarte in jurul pamantului? au mai intrebat sociologii. DA, au zis 2 din 10, iar unul din 10 a raspuns ca nu stie. Totusi, au stiut raspunsul corect peste 77%.
De ce avem astfel de dileme? Pentru ca in scoala nu nu invatam suficient la capitolul stiinte, spun 21%. Se face prea multa teorie si ar trebui mult mai multa practica cred peste 6 din 10, iar unul din 3 sustine ca depinde cel mai mult de profesor cat invata un elev cand vine vorba de fizica, chimie si biologie.

Seful institutiei care face progamele scolare spune ca viitoarele planuri de lectie se vor baza pe mai multa practica, scrie stirileprotv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.