Producatorul de energie Elcen urmeaza sa plateasca marti 6 milioane de lei catre Romgaz, pentru gazele livrate, din datoria totala de 319 milioane lei, bani care vor ajunge pentru gazele necesare in aceasta saptamana, astfel incat bucurestenii vor avea apa calda, au declarat, pentru News.ro, reprezentantii Elcen.

Masura a fost convenita intr-o sedinta de cateva ore care a avut loc la sediul Ministerului Energiei, la care au participat reprezentanti ai Romgaz si ai Elcen. Datoria actuala a Elcen catre Romgaz este de 319 milioane de lei.

"Am reusit sa deblocam o suma din bonusul de cogenerare pe care trebuia sa il luam pe 30 (septembrie, n.r.) in avans si platim gazele pe aceasta saptamana, bonus de cogenerare de inalta eficienta pe care il decontam cu Transelectrica pe data de 30. Si platim gazele catre Romgaz. Astazi facem ordinele de plata. Este vorba de 6 milioane lei (din bonusul de cogenerare de 9 milioane de lei, n.r.). Bucurestenii vor avea apa calda", au declarat, marti, pentru News.ro reprezentantii Elcen.

Acestia spun ca masura este valabila pana saptamana viitoare, cand trebuie cautate alte solutii.

"In aceasta perioada factorii responsabili trebuie sa gaseasca o solutie", au declarat oficialii Elcen, referindu-se la conducerea Ministerului Energiei si a Primariei Capitalei.

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, a anuntat luni seara ca va intrerupe de marti livrarile de gaze naturale catre Elcen, dupa ce furnizorul de agent termic pentru apa calda si incalzirea Capitalei a anuntat ca nu mai poate onora obligatiile contractuale incepand din 27 septembrie.

Elcen si Romgaz au acelasi actionar majoritar - Ministerul Energiei.

Reprezentantii Romgaz spun ca situatia critica creata, fara a consulta partile implicate, necesita decizii de urgenta care trebuie luate de toate partile interesate, si "din pacate aceste decizii nu apartin in mod singular companiei Romgaz".

Romgaz a semnat in luna iulie 2016 doua contracte de furnizare gaze naturale catre Elcen aflate in derulare pana la data de 30 septembrie 2017, in valoare cumulata de 935,5 milioane de lei.

Citeste si:
Virgil Popescu: „Prețurile plafonate vor fi aplicate până în martie...
Virgil Popescu: „Noile...

De asemenea, cele doua companii au convenit in luna august o reesalonare a datoriilor restante ale Elcen catre Romgaz pentru o perioada de 36 de luni.

"Recenta decizie care solicita intrarea in insolventa a ELCEN Bucuresti fara a informa in prealabil partenerii si neindeplinindu-se formalitatile prevazute in contractele incheiate obliga conducerea Romgaz sa actioneze in limitele mandatului acordat de consiliul de administratie si actionari, respectiv de a actiona in interesul companiei si a actionarilor sai si de a respecta in aceeasi masura toti consumatorii carora direct sau indirect le furnizeaza gaz in Romania", mai spuneau reprezentantii Romgaz.

Conducerea Romgaz arata ca Elcen i-a comunicat ca nu-si mai poate onora obligatiile contractuale incepand cu data de 27 septembrie 2016.

"Clauzele contractuale in vigoare si experienta din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz sa intrerupa furnizarea de gaze naturale incepand cu acesta data pana in momentul in care se vor identifica solutii si masuri care vor putea permite ELCEN sa actioneze in conformitate cu contractele semnate cu Romgaz", se mai precizeaza in comunicatul Romgaz.

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

Compania sustine ca, in calitatea sa de companie de interes national, cotata la bursa, Romgaz SA are datoria "de a proteja, in egala masura, interesele tuturor clientilor si pe cele ale actionarilor, in deplina respectare a legii si a angajamentelor contractuale".

Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei.

Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman, cu o participatie de 70%. Compania are o valoare de piata de 8,84 miliarde lei, echivalentul a 1,96 miliarde euro.

Tribunalul Bucuresti a inregistrat luni cererea ELCEN de intrare in insolventa si a stabilit primul termen de judecata in 6 octombrie.

Citeste si:
PMB are datorii de 837 milioane de lei către ELCEN şi RADET
Descoperirile lui Cîțu după...

Consilierii generali ai Capitalei au decis, in 21 septembrie, inceperea procedurilor de intrare in insolventa a RADET. Consiliul de Administratie al RADET a luat act in 22 septembrie de decizia Consiliului General al Municipiului Bucuresti, iar in 23 octombrie dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti, care va incepe in 5 octombrie judecarea cererii RADET de intrare in insolventa.

In prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creantele inregistrate de RADET insumeaza aproximativ 3,6 miliarde de lei, potrivit ELCEN.

In 8 septembrie, Distrigaz Sud Retele, filiala a grupului francez Engie, a pus poprire pe toate conturile ELCEN, poprirea fiind extinsa si la clientii companiei de stat, inclusiv RADET, anunta compania, care a sustinut ca, din aceasta cauza, ar fi putut fi obligata sa opreasca productia de energie electrica si termica incepand din 10 septembrie.

Citeste si:
Lucrările la magistrala Grozăveşti vor continua și iarna. Ce spune...
Lucrările la magistrala...

In 9 septembrie, Distrigaz Sud a ajuns la o intelegere cu ELCEN pentru plata esalonata a datoriilor restante si anunta ca va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminand, pe moment, riscul unor intreruperi in alimentarea cu apa calda a Capitalei.

Compania ELCEN este controlata de Ministerul Energiei si produce si distribuie energie termica si energie electrica. Este cel mai mare producator de energie termica din Romania, asigurand aproape 40% din productia la nivelul tarii si 90% din productia din Bucuresti.

RADET se afla in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din Romania. Regia asigura 74% din necesarul de energie termica al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social si industrial (institutii publice si companii).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.