Conform statisticilor, aproximativ 60% din populatie vorbeste in somn cel putin o data in viata si aproximativ 70% dintre oameni tresar in timp ce dorm. De ce apar aceste reactii ale organismului si care sunt solutiile?

Sunt persoane care vorbesc zi si... noapte. Vorbitul in somn este un fenomen des intalnit, dar in cele mai multe situatii, nu reprezinta o problema medicala, scrie Digi24.

„Vorbitul in somn este declansat de fapt de inexistenta acelei bariere intre constient si subconstient. De exemplu, copiii pot sa vorbeasca frecvent in somn. Refuleaza in timpul somnului -- incep sa vorbeasca ceea ce nu au reusit sa exprime in starea de constienta”, explica dr. Veronica Surlea, medic pneumolog cu competenta in somnologie.

„De obicei sunt silabe. Foarte rar sunt cuvinte intregi sau fraze. Si atunci uneori ni se pare ca poate ne-a strigat copilul sau poate a spus ceva”, spune Mona Ciurezu, consultant specialist in somnul copilului.

La adulti, de vina poate fi stresul, oboseala sau consumul de alcool si cafea inainte de somn.

Daca fenomenul apare rar, nu ar trebui sa ingrijoreze.

„El poate sa se asocieze uneori cu alte tulburari de somn si atunci cumva ar trebui sa vedem daca asta este cazul”, precizeaza Mona Ciurezu.

„Somnul mai poate fi perturbat prin probleme respiratorii: apnee, frecventa si care e diagnosticata de medicul penumolog, apneea de tip central care poate sa indice prezenta unei patologii la nivel central, sindromul de apnee de tip mixt. De asemenea, mai intra si tulburarile respiratorii, care tin mai mult de tipul de rspiratie pe care il putem avea in timpul somnului”, explica dr. Veronica Surlea.

„In momentul in care vorbitul in somn apare in fiecare noapte, partenerul este deranjat sau calitatea somnului scade, este important sa consultam un specialist: un psiholog, daca in cursul ultimelor luni au avut loc evenimente traumatizante sau chiar un psihiatru in cazurile in care din punct de vedere psihologic nu este gasita o rezolvare”, recomanda psihoterapeutul Monica Burcea.

Citeste si:
România a pierdut populaţia unui judeţ într-un an. Cauza principală
România a pierdut populaţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.