Lapte de magarita care se vinde cu 100 de lei litrul, dar si salata hidroponica, o cultura ce creste pe apa, fara sa aiba contact cu pamantul, se numara printre produsele prezentate la Targul Apulum Agraria din Alba Iulia, la care participa aproximativ 160 de fermieri.

Aurel Stan, fost cadru militar si inginer zootehnist din Campeni, a pus pe picioare o afacere mai putin intalnita in Romania: a infiintat o ferma unde creste magarite pentru lapte.

Barbatul este si presedintele Asociatiei Crescatorilor de Magarite din Transilvania si sustine ca in prezent in tara sunt doar trei astfel de ferme, doua in Bihor si una in Alba.

”Soldatii pe front mulgeau iepele si magaritele si beau laptele crud pentru tratarea tusei convulsive sau pentru alte afectiuni respiratorii. Cand am iesit la pensie am inceput sa citesc si am aflat despre beneficiile laptelui de magarita si de aici mi-a venit ideea unei mici afaceri. Acum am o mica ferma la aproximativ sapte kilometri de Campeni, intr-o zona mirifica, unde cresc 20 de magarite pentru lapte”, a spus Aurel Stan.

Fermierul a povestit ca a ales sa isi puna afacerea pe picioare la Campeni dupa ce a facut mai multe studii de sol si de apa care au aratat ca acolo animalele sale vor creste cel mai bine, iar calitatea laptelui produs va fi una superioara.

"Toata lumea spune ca magarul este un animal care se creste foarte usor. Nu este adevarat si va spun ca are specificul lui. Animalul trebuie crescut in conditii optime, sa nu fie stresat, are nevoie de o furajare specifica, toate acestea fiind importante in calitatea laptelui(…) Apoi cu laptele trebuie multa seriozitate pentru ca lucrezi cu un produs biologic si e nevoie de un mod special de colectare, un mod de pastrare si apoi un mod de desfacere” a afirmat Aurel Stan.

Crescatorul de magarite din judetul Alba isi face in prezent reclama pe Facebook si sustine ca nu duce lipsa de clienti, chiar daca pretul pentru un litru de lapte de magarita este de 80 de lei direct la ferma si 100 de lei livrat la domiciliul clientului.

”Clientii au avut in prima faza o retinere dar dupa ce au vazut eficacitatea laptelui acum am multe comenzi. Laptele de magarita se aseamana cu laptele de mama la gust si compozitie. Din acest motiv bebelusii il accepta si chiar putem spune ca il iubesc. De asemenea laptele de magarita are continut scazut in grasime si este foarte bogat in calciu. (…) Este recomandat in tratarea unor afectiuni digestive, respiratorii si are 96% din proprietatile laptelui mamar. Contine lizozim, care este o enzima ce asigura imunitatea organismului, este bogat in vitamine, are Omega 3, Omega 6”, a mai explicat fermierul.

Citeste si:
Târgul agricol INDAGRA 2021 începe miercuri la Romexpo
Târgul agricol INDAGRA 2021...

Aurel Stan sustine ca laptele de magarita ar avea si proprietati bioenergetice deoarece magarul este considerat a fi un ”animal sfant”.

Potrivit acestuia, laptele de magarita poate fi consumat procesat, dar si crud, in aceasta forma fiind recomandat pentru tratarea afectiunilor respiratorii si putand fi pastrat si pana la o saptamana in frigider.

Aurel Stan a mai spus ca in prezent crescatorii de magarite din Romania fac demersuri pentru ca Ministerul Agriculturii sa recunoasca si cresterea magarului si sa o includa printre indeletnicirile agricole subventionate.

Doi agricultori din Alba Iulia ofera clientilor salata hidroponica despre care spun ca este 100% ecologica deoarece creste pe apa fara sa aiba nevoie de pamant astfel incat nu este atacata de daunatori si nu necesita tratamente fitosanitare.

Citeste si:
Pregătiri în toi la Alba Iulia de Ziua Națională a României
Pregătiri în toi la Alba...

Daniel Cristea si Florin Vasiu au investit pana acum cateva zeci de mii de euro in solarii in care cultiva salata hidroponica.

”Salata hidroponica este cea mai curata salata care exista. Este o salata ce creste pe tuburi prin care circula apa. Pentru ca nu are contact cu solul este ferita de daunatori si nu folosim nici pesticide si insecticide care sunt toxice si daunatoare pentru organism. In apa folosim o zeama care rezulta din combinatia mai multor soiuri de gunoi de grajd”, a explicat Florin Vasiu.

El a spus ca din pacate salata produsa de ei nu are foarte mare trecere in magazinele obisnuite deoarece este mai putin aspectuoasa decat cea din import.

”Salata nu este ca si cea de import ca volum, ca aspect, insa va pot spune ca este naturala si curata. Clientii sunt putin sceptici si se tem ca in apa ar putea exista chimicale. Nu folosim chimicale si dupa ce ii convingem sa guste sunt cuceriti de aceasta salata”, a mai spus Florin Vasiu.

Citeste si:
Alba Iulia a obținut titlul de Oraș Regal. Mari regi au fost...
Alba Iulia a obținut titlul...

Agricultorul a povestit ca a preluat ideea de a cultiva astfel de salata dupa ce a vazut culturi similare in Germania.

Potrivit acestuia, investitia pentru un singur solar se ridica la peste 5.000 de euro, insa poate fi o afacere buna pentru cei care au incredere si muncesc.

Atat laptele de magarita, cat si salata hiroponica se gasesc la Targul Apulum Agraria, care se desfasoara in perioada 24 - 25 septembrie, la Alba Iulia, intr-un spatiu expozitional in aer liber.

La targ sunt organizate si demonstratii culinare si concursuri cum a fost cel prin care gospodinele s-au intrecut, sambata, in retete inedite de placinte.

De asemenea ciobanii de pe Valea Sebesului, prezenti la targ, au pregatit balmos, o mancare ciobaneasca din malai, lapte si branza, dar si tocanita de berbecut la ceaun, iar producatorii de produse traditionale de panificatie le-au oferit vizitatorilor placinte pe lespede.

Citeste si:
Alba Iulia s-a înfrățit cu orașul Cetinje, din Muntenegru
Alba Iulia s-a înfrățit cu...

”Ne-am oprit sa gustam o tocanita de oaie. Este extraordinara si de mult nu am mai mancat asa ceva. Asteptam sa se faca si balmosul si sigur vom gusta cate o portie”, a spus Nicolaie Breaz, unul dintre vizitatori, care a venit, sambata, la Apulum Agraria impreuna cu familia.

La cativa metri de ceaunele cu tocanita si balmos, proprietarul unei pastravarii din judetul Alba a adus la targ pastrav proaspat care poate fi cumparat dar si gustat la fata locului, prajit pe gratar si cu mujdei de usturoi.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Alba, Florin Roman, a declarat pentru News.ro ca targul isi propune sa ii ajute pe fermierii din Alba sa isi promoveze produsele.

„Sunt prezenti 160 de producatori agricoli fiind editia cu cea mai mare prezenta de pana acum. Prin acest targ vrem sa promovam produsele romanesti si aceasta este cea mai buna solutie: aratam direct cumparatorilor produsele romanesti si ii lasam sa inteleaga ca sunt de calitate si merita sa fie cumparate. Recomandarea noastra pentru locuitorii din Alba si pentru romani este sa cumpere produse romanesti deoarece pe langa faptul ca sunt produse de calitate, acest lucru inseamna locurile de munca, dezvoltarea firmelor romanesti si nu in ultimul rand bani la bugetele locale” a mai spus Florin Roman.

Targul „Apulum Agraria” va fi deschis pana duminica seara la Alba Iulia si va cuprinde chiar si o tombola pentru vizitatori, printre premiile oferite aflandu-se si un vitel, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.