Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Departamentul Situatiilor de Urgenta (DSU) si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), are mai multe campanii privind reactia in cazul unui cutremur, interventia nu este exclusiv a statului, primul lucru important este ca oamenii sa fie pregatiti, sa nu intre in panica, sa reactioneze cu calm, a declarat, pentru News.ro, Raed Arafat, secretar de stat in MAI.

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a spus ca, in cazul unui cutremur, responsabilitatea nu este doar a statului, ci si a cetateanului sa aiba grija de cel de langa el.

"Nu era cazul sa alertam populatia pentru un cutremur de cinci grade, dar sigur ca oricand reluam informatiile pe care le avem pe site-ul MAI", a adaugat Arafat.

El el a dat ca exemplu campania "Nu tremur la cutremur".

"Campania nationala de informare si pregatire a populatiei pentru cutremur «Nu tremur la cutremur» a fost lansata exact pe fondul necesitatii transmiterii catre populatie a unui mesaj unitar, continand informatii corecte privind modul de comportare in cazul producerii unui cutremur. Este atat pe site-ul institutiilor noastre, pe TV au fost spoturi , dar si pe aplicatiile DSU de pe telefoane. Primul si cel mai important pas este educarea psihologica a populatiei. Apoi, diseminarea informatiilor a fost realizata prin intermediul materialelor printate (flyere, afise si leaflet-uri) si a celor sapte spoturi animate. Publicul-tinta al campaniei a fost informat despre modalitatile de pregatire pentru efectele unui seism major si despre comportamentul adecvat in situatia declansarii unui cutremur de magnitudine ridicata. Sunt abordate mai multe situatii: in locuinta, pe strada, la serviciu, in centre comerciale si la scoala”, a mai spus Arafat, precizand ca nu doreste sa alerteze populatia, ci doar sa o pregatesca.

Secretarul de stat a adaugat ca oriunde in lume, cu atat mai mult in Romania, unde avem o zona seismica, oamenii trebuie sa fie educati cu privire la cutremur, ce este indicat sa faca si ce nu. "Dar probabil ca panica este fireasca", a mai spus Arafat.

Declaratiile lui Raed Arafat vin dupa ce seful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a comentat, sambata, pe Facebook modul in care s-au comportat institutiile statului din punctul de vedere al comunicarii in cazul cutremurului de sambata noaptea, afirmand ca nu si-au facut treaba corespunzator, la fel ca si posturile de televiziune, care difuzau reluari si nu au linistit populatia.

"Concluzia preliminara: institutiile statului roman au note maxime la simpozioane si umflat muschii, dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur. Mass-media si mai ales televiziunile sunt odioase: ore intregi nici macar nu au oferit vreo informatie elementara despre cutremur si nu au linistit oamenii", a scris oficialul guvernamental, la scurt timp dupa producerea cutremurului.

Citeste si:
Joe Biden, omagiu adus secretarului de stat Madeleine Albright
Joe Biden, omagiu adus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.