Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in sedinta din 21 septembrie, alocarea suplimentara a 130,35 de milioane de lei spitalelor din subordinea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB). Banii sunt luati prin redistribuire de la diferite obiective de investitii.

Suma este repartizata la 14 spitale, in vederea achizitionarii de echipamente si aparatura medicala. Doar ca au aparut deja semnale ca preturile luate in considerare de autoritati sunt umflate de cateva sute de ori. De exemplu, un aparat care costa pe piata in jur de 4.000 de euro apare in listele ASSMB la peste 1 milion de euro, scrie Digi24.

Iata cum a decis ASSMB sa fie distribuiti banii:

- Spitalul Filantropia - 2,81 milioane lei

- Spitalul Dr. Carol Davila - 35,92 milioane lei

- Spitalul Colentina - 8,34 milioane lei

- Spitalul Foisor - 38,99 milioane lei

- Spitalul Sfantul Stefan - 2,45 milioane lei

- Spitalul Nicolae Malaxa - 5,71 milioane lei

- Spitalul Dr. Victor Gomoiu - 1,2 milioane lei

- Spitalul Dr. Victor Babes - 2,05 milioane lei

- Spitalul Coltea - 23,11 milioane lei

- Spitalul Dr. Th Burghele - 7,11 milioane lei

- Spitalul Dr. Panait Sarbu - 1,54 milioane lei

- Spitalul Dr. Al. Obregia - 243.300 lei

- Spitalul de Psihiatrie Titan - 33.220 lei

- Spitalul Sf. Stelian - 796.000 lei

Clotilde Armand: "Jaf de proportii"

Clotilde Armand, a publicat pe pagina sa de Facebook o reactie la acest "jaf de proportii", cum il eticheteaza. "La ultima sedinta de Consiliu General a fost aprobata o rectificare bugetara prin care s-au alocat unui numar de 14 spitale, sume suplimentare de 130 de milioane de lei. Faptul ca se aloca bani catre sanatate nu poate decat sa ne bucure, insa felul in care s-a facut aceasta alocare bugetara ne duce cu gandul la un jaf de proportii al bugetului public si al banilor alocati pentru sanatate.

Vreau sa va dau un singur exemplu strigator la cer, din cei aproape 36 de milioane de lei alocati pentru spitalul de nefrologie dr. Carol Davilla – 5,9 milioane de lei sunt alocati pentru un sistem Fortigate 100D. Este vorba de un sistem de securitate pentru retelele informatice, care poate fi achizitionat pe Amazon pentru suma de….1450 de dolari. (Aici poate fi verificat pretul de pe Amazon)

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Poate ne lamuresc cei care au intocmit aceasta propunere de rectificare bugetara ce stie sa faca in plus acel echipament achizitionat de merita platit o suma de 1000 de ori mai mare decat pretul pietei.

Asemenea nerusinare in jefuirea banului public trebuie sa inceteze! Doamna primar Firea, incetati sa folositi bugetul Primariei Capitalei ca pe pusculita de partid a PSD. Aceasta deturnare a fondurilor pentru sanatate este o adevarata crima, pentru care mai devreme sau mai tarziu, cei responsabili vor fi trasi la raspundere", scrie Clotilde Armand pe Facebook.

https://www.facebook.com/clotildearmand.ro/posts/1117454461663941

Aici poti accesa ordinea de zi de la sedinta din 21septembrie.

Oana Gheorghiu, unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei „Daruieste Viata”, atrage atentia ca multe dintre preturile trecute in Nota de fundamentare intocmita de ASSMB sunt mult umflate.

Citeste si:
Val de reacții din partea românilor după moartea lui Mihai Șora
Val de reacții din partea...

"Jaf la Primaria Bucuresti?
Pe vremea Primarului Oprescu s-a furat enorm. Noi am stat si am privit, ca si cum nu erau banii nostri. Eu spun STOP privitului. De 9 ani fac proiecte in spitale, cunosc bine domeniul asa ca voi verifica orice buget aprobat de Primarie pe aceasta zona. Pentru ca vorbesc cu zeci de bolnavi in fiecare luna, pentru ca stiu nevoile reale ale spitalelor, pentru ca stiu ca medicii si asistentele sunt foarte prost platiti. Pentru toate acestea voi incerca sa previn furtul si cred ca asta trebuie sa facem toti! Sa prevenim. Doar asa banii nostri vor fi cheltuiti cum trebuie. Hai sa va explic cum se incearca evaporarea catorva milioane de lei... sau de euro, cum doriti sa tineti evidenta.

Va rog sa va uitati la capul de tabel de mai jos. Valoarea unitara in lei, valoarea totala in mii lei. Valoarea totala este valoarea unitara x numarul de buc. Dar ce sa vezi? acolo unde avem o singura buc. valoarea totala=valoarea unitara desi, ne amintim, una e in lei, alta in mii lei. Unde avem 2 buc valoarea totala este valoare unitara x2 si tot asa. O mica eroare veti spune. Nu, e o mare incercare de a ne distrage atentia de la jaf. Veti vedea in acest link de pe site-ul PMB cum pretul unui echipament Fortigate 100 D, pag 10, poz 39, (echipament de protectia datelor) este estimat la 5892 mii lei ( adica 5.892.000 lei, adica 1 milion si ceva de euro), desi in realitate costa in jur de 3000 de eur. Veti mai vedea cum un panou radioprotectie costa 15.500 mii lei (adica 15.500.000 lei, adia 3 milioane si ceva de euro) bani cu care putem cumpara peste 600 de panouri.

Citeste si:
România, gaură neagră de bani publici: Parcul cu 122 de bănci, plin...
România, gaură neagră de bani...

Exemplele pot continua, iar cei care au experienta in achizitii in domeniul medical si au putin timp se pot "distra" cu aceste liste.

Vor invoca eroarea poate, pentru a nu recunoaste tentativa de jaf. Dar nu e nicio eroare, am verificat toate subtotalurile, totalul general corelat cu nota de fundamentare. Toate corespund cifrei de 130.395,95 mii lei (adica 130.395.950 lei).

Sa zicem ca suntem naivi si admitem ca ar putea fi o eroare... cui lasam noi banii pe mana? Daca esti intr-o firma privata si faci plati eronate de cateva milioane... cam cum e? Sau daca ai de plata un impozit de 1000 de lei si dai doar 10 lei... din eroare, ce ti se intampla? Penalitati, poprire, blocat contul. La Primarie nimeni nu raspunde nici de-i jaf, nici de-i eroare. Sau nu inca. Hai sa nu mai stam nepasatori... sunt totusi banii nostri!", a scris Oana Gheorghiu pe Facebook.

Citeste si:
Achiziția și amenajarea unei locuințe la mare. Idei practice
Achiziția și amenajarea unei...

Primaria Capitalei a venit cu unele precizari, dupa ce exemplele de mai sus au devenit virale pe retelele de socializare.

Avand in vedere informatiile aparute in mass-media conform carora valoarea aparatelor medicale aflate pe lista de investitii a Spitalului de Nefrologie " Dr.Carol Davila", aflat in administrarea ASSMB, a fost supraestimata, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucuresti face urmatoarele precizari:

- este vorba despre o eroare materiala care, din pacate, nu a fost sesizata initial nici de catre managerii spitalelor care si-au asumat, sub semnatura, preturile estimate. Ulterior, aceste erori au fost identificate si corectate.

Mai mult, printr-o adresa a Spitalului Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila, se explica foarte clar faptul ca:

"dintr-o eroare materiala la unele pozitii s-au trecut preturile in lei in loc de mii lei, dupa cum urmeaza :

1. La pozitia 11 (Defibrilator portabil) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 80.000 lei , in loc de 8,00 mii lei;

2. La pozitia 38 (Panou radioprotectie) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 15.500 lei , in loc de 15,50 mii lei;

3. La pozitia 39 (Echipament fortigate 100D) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 5892 lei , in loc de 5,89 mii lei"

- Mai mult decat atat, echipamentul Fortigate 100D nu este un aparat medical ci un firewall care se instaleaza in reteaua de calculatoare.

- eroarea materiala nu avea cum sa produca efecte, pentru ca, la licitațiile care se vor efectua prin SEAP, se vor regulariza absolut toate preturile estimate.

- Asa cum a subliniat Primarul General, Gabriela Firea, la sedinta de consiliu, aparatura destinata spitalelor aflate in administrarea ASSMB se va achizitiona numai in urma unor licitatii "transparente, deschise, electronice, fara interventia nici unei persoane".

Reamintim ca la sedinta de consiliu din data de 21 septembrie, consilierii generali au aprobat un proiect de hotarare care vizeaza "modificari in bugetul propriu al Municipiului Bucuresti pe anul 2016, in vederea demararii Programului de investitii necesare pentru dotarea unitatilor sanitare din subordinea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, cu echipamente şi aparatura medicala".

Aici regasiti nota explicativa a conducerii spitalului Carol Davila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.