Folosirea lotiunilor de plaja cu factor de protectie solara mare poate contribui la scaderea riscului de melanom cu 33%, in comparatie cu produse similare cu un factor de protectie mai mic, arata Science Daily care citeaza un studiu.

Cercetarea a fost realizata de oameni de stiinta de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Oslo si a fost publicata in ''Journal of Clinical Oncology'' de Departamentul de Biostatistica din cadrul aceleiasi universitati.

Melanomul este un tip de cancer care a inregistrat cea mai mare raspandire in ultima decada, in anul 2014 inregistrandu-se un record al numarului de cazuri.

In Norvegia sunt depistate aproximativ 2.000 de noi cazuri de melanom in fiecare an, mentioneaza sursa citata.

Studii anterioare au aratat rezultate impartite — unele cercetari au descoperit o crestere usoara a numarului de cazuri de melanom printre persoanele care folosesc lotiunile de protectie solara. ''Explicatia pentru acest paradox este ca unii oameni folosesc lotiunile de protectie pentru a prelungi expunerea la soare, pentru mai mult bronz. In plus, multi nu aplica o cantitate corespunzatoare de lotiune, uita sa o reaplice sau ignora anumite zone care sunt expuse, ceea ce duce la arsuri si la cresterea riscului de melanom'', a declarat Reza Ghiasvand, candidat la doctorat in cadrul Departamentului de Biostatistica. ''Am descoperit ca cei care au folosit un factor de protectie mai mare de 15 au avut un risc cu 33% mai mic de melanom in comparatie cu cei care au utilizat lotiuni cu factor mic de protectie'', a completat aceasta.

Studiul a fost realizat pe mai mult de 140.000 de femei din Norvegia, timp de zece ani, in medie, informeaza Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.