Persoana retinuta de procurorii DIICOT in dosarul Black Cube este fost ofiter al Serviciului Roman de Informatii, au declarat miercuri, pentru News.ro, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, fostul ofiter SRI a fost retinut dupa ce a fost audiat mai multe ore, in urma perchezitiilor facute marti dupa-amiaza la locuinta acestuia, care ar fi complice in cazul Black Cube.

Sursele citate au precizat ca barbatul retinut este colonelul in rezerva Daniel Dragomir, fost sef in Directia de Combatere a Terorism din cadrul SRI, trimis in judecata de procurorii DNA din ianuarie 2015, pentru trafic de influenta, spalare a banilor, folosire de informatii nedestinate publicitatii, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii si uz de fals.

Anchetatorii suspecteaza ca Dragomir ar fi fost cel care i-a pus in legatura pe cei care voiau sa o spioneze pe Laura Codruta Kovesi cu angajatii firmei Black Cube.

Procurorii DIICOT au deschis o ancheta pe numele lui Ron Weiner, David Geclowicz si Yossi Barkshtein, in dosarul privind spionarea comunicatiilor si hartuirea familiei si a unor apropiati ai procurorului-sef al DNA, Codruta Kovesi. Cei trei sunt angajati ai firmei israeliene de investigatii Black Cube.

Ron Weiner si David Geclowicz au stat in arest preventiv din 3 aprilie pana in 22 iulie, cand instanta le-a inlocuit masura preventiva cu arestul la domiciliu. Din 8 septembrie, in urma unei decizii luate de Curtea de Apel Bucuresti, Ron Weiner este cercetat sub control judiciar. Pe numele lui Yossi Barkshtein instanta a emis, in 8 august, mandat de arestare preventiva in lipsa.

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infractiuni.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv, cat si in Londra, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si Ron Weiner si David Geclowicz, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, “constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora”.

Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

Anchetatorii au stabilit ca, in cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

In dosar au fost audiati la DIICOT, ca martori, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si membri ai familiei sale.

Codruta Kovesi spunea ca au fost date telefoane, insistent, catre membrii familiei sale si catre prieteni apropiati, timp de o zi si jumatate, dar ca nimeni nu a intrat in dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat ca nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Omul de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu in Romania au fost si ei audiati, in calitate de martor, in dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu si Florica apar si in dosarul de la DNA privind licentele Microsoft, in care sunt vizati mai multi fosti ministri.

Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, la sfarsitul lunii iunie, ca asteapta rezultatele comisiei rogatorii din Israel privind audierea conducerii firmei Black Cube si contractul incheiat cu partea interesata de aflarea informatiilor despre viata privata a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Horodniceanu preciza ca DIICOT a intrat in legatura cu politia din Marea Britanie, care ar detine imagini filmate in legatura cu dosarul Black Cube.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.