Raioanele cu rechizite si haine pentru copii din marile magazine sunt pline de parinti care cerceteaza preturile si isi consulta descumpaniti listele lungi de cumparaturi pentru deschiderea noului an scolar. Primele lor calcule arata ca ii costa cel putin 500 de lei rechizitele de baza, ghiozdanul, uniforma, cheltuieli carora li se adauga altele, dupa prima sedinta cu parintii.

O mama tanara compara preturile la stilouri si se declara speriata de lista de cumparaturi imprimata, cu chenar colorat, pe care a primit-o de la scoala, unde fiul ei intra in clasa I. Femeia anticipeaza ca va cheltui 1.000 de lei, pentru inceput, la care se va adauga o alta suma pentru manuale.

”Sincera sa fiu, m-a cam speriat. Suntem in clasa I. Anul trecut a fost un pic mai usor, pentru ca s-a ocupat scoala de achizitionare. Acum m-au cam lovit cu lista. Ideea e ca nu prea stiu dupa ce sa ma uit. Nu stiu la ce suma o sa ajung, de abia am incercuit primele trei pozitii din lista. Intr-un final, nu stiu, probabil o sa ajung undeva la 1.000 de lei, cam asa. Manualele nu sunt prinse in lista asta, probabil ca urmeaza, ca va comanda scoala”, spune femeia, dupa care se intoarce incruntata la lista de cumparaturi ce se intinde pe trei pagini.

Stilouri

Preturile stilourilor variaza de la 3,29 de lei, pentru unul transparent, simplu, pana la 28,19 lei. Un pix cu gel costa 2,19 lei, redus de la 3,29 de lei, dar poate ajunge si la 30,59 lei, o varianta mai avantajoasa fiind un set de cinci pixuri cu bila, cu pretul de 2,79 lei. Creioane mecanice se gasesc la preturi cuprinse intre 1,29 lei la 14,99 lei, redus de la 15,49 lei, o alta varianta constand intr-un pachet cu creion mecanic si pix, la 23,89 lei.

O alta mama spune revoltata ca preturile la instrumentele de scris sunt prea mari, mai ales ca acestea se strica repede, dar cei mai multi parinti sunt nemultumiti de preturile la ghiozdane, pe care le considera exagerate.

”Trei sferturi luam la comun, asa am hotarat la sedinta - caiet de matematica, dictando, foaie velina si blocuri de desen, acuarele, pensule. Mie preturile la ghiozdane mi se par exagerate, sincer. As da pana in 50 de lei. Cele cu personaje sunt de la 80 de lei pana la 300 de lei. Ce platesc? Desenul de pe el?”, spune o femeie care analizeaza un penar echipat, de 37,99 lei, pe care spune ca il prefera, pentru ca este mai avantajos.

Ghiozdanele, foarte scumpe

Un tata al carui fiu incepe clasa a sasea povesteste ca a cumparat deja ghiozdanul, pe care a cheltuit in jur de 50 de lei, si ca si-a lasat copilul sa aleaga, dar l-a sfatuit sa nu se orienteze la unul scump, pentru ca oricum il va rupe. El anticipeaza ca va cheltui 500 de lei inainte de sedinta cu parintii.
Citeste si:
Lora și Ionuț Ghenu, planuri serioase pentru 2024: „Doamne ajută,...
Lora și Ionuț Ghenu, planuri...

”Mai bine ii dau rucsacul meu de munca. Cum sa dai 150 de lei pe un ghiozdan?”, ii spune un alt barbat sotiei lui, care analizeaza ghiozdane cu personaje din filme animate.

Alti parinti sunt mai permisivi - o mama spune ca i-a cumparat fiului ei ghiozdanul pe care si l-a dorit, ca sa nu ii spuna cu nu vrea sa mearga la scoala.

O alta femeie spune ca i-a cumparat fiicei sale adolescente un ghiozdan de 140 de lei, fara personaj, si ca va cheltui, pana la inceperea scolii, cel putin 300, chiar 500 de lei. ”Foarte mari preturile”, spune ea, dupa care fiica ei ii atrage atentia ca la o sedinta cu parintii scoate din buzunar cel putin 50 de lei, la cerinta dirigintei.

”Cand cere putin, si cand imi cere pe caietele de engleza 75 de lei, ne cade fata. Deci e foarte scump, chiar m-am blocat si la caiete - 10 lei, 9 lei un caiet, mi se pare exagerat. Invatamantul nu e gratuit, nici vorba”, concluzioneaza femeia, fiind aprobata de sotul ei.

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

O alta mama, al carui copil intra in clasa I, spune ca in privinta preturilor ghiozdanelor, in magazine este ”teroare”, spre deosebire de varianta achizitionarii online, la jumatate de pret.

”Ceea ce ma surprinde este ca sunt preturi foarte mari la ghiozdane. Foarte mari. Daca te duci intr-un alt magazin sau comanzi online sunt preturi la jumatate. Ce e in magazin, e teroare. Porneste de la 120 de lei. Daca iei, de exemplu, de pe internet, un ghiozdan echipat, cu tot ce ii trebuie, dai 50 - 60 de lei, cu aceleasi personaje, cu Elsa, cum le plac copiilor”, spune femeia, care este sigura ca va ramane fara cel putin 300 de lei, inainte de a da bani la fondul clasei si a cheltui pentru flori si cadoul de inceput de an.

In raionul cu ghiozdane, cel mai mic pret este de 9,99 de lei pentru un rucsac mic, redus de la 21,28 de lei. Un ghiozdan cu personaje din filme de animatie precum ”Sunt un mic ticalos/ Despicable Me” si ”Singuri acasa/ The Secret Life of Pets” costa 199,99 de lei, pret redus de la 240,99 de lei. Un ghiozdan simplu echipat, cu un caiet dictando si un caiet de matematica, un penar echipat, o rigla, un orar, un bloc de desen, acuarele, un stilou si culori costa 49,99 de lei.

Citeste si:
Karmen, despre experiențele paranormale trăite de părinții ei:...
Karmen, despre experiențele...

Alti parinti spun ca nu s-au gandit la buget, dar se asteapta sa aloce cea mai mare suma pentru manuale si culegeri, care li se vor cere la prima sedinta cu parintii.

”Nici nu m-am gandit la un buget. Dupa ce primim lista de la profesori, atunci o sa facem cumparaturile finale. O sa stim exact cate caiete, ce fel, sa cumparam coperti potrivite. Dar stilou cumparam sigur, ca ne mai trebuie unul, cel putin, si ghiozdanul, care sa fie mai mare decat anul trecut. Primim manuale, dar, probabil ca vom cumpara la matematica si la romana, pentru ca, de regula, sunt foarte uzate”, explica o mama, insotita de fiica ei, eleva in clasa a treia, potrivit News.ro.

O alta mama spune ca preturile pentru rechizite sunt acceptabile, dar se asteapta la cheltuieli mari pentru carti, pe care copiii le primesc ”sub orice critica”.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

”Noi cumparam si cartile, pentru ca sunt sub orice critica. Incepem scoala si asteptam sa ne mai spuna profesorii de matematica si de romana sa mai dam niste bani si pe culegeri. Pe cartile pe care le-am luat deja am dat 150 de lei, pe coperti 60 de lei, iar acum sunt cu caiete – cred ca o sa ma duc si la astea la 100 de lei. Asteptam sa vedem ce ne mai spun ei, ne pregatim atunci cu buzunarul, ca la prima sedinta culegerea 30 de lei, nu mai stiu ce culegere, 60 de lei, vine profesorul de engleza si cere caiet special”, explica femeia, care precizeza ca, totusi, nu isi face probleme, intrucat ”investitia ei este copilul”.

Hipermarketurile au pregatit oferte si la raionul de haine pentru elevi, unde o camasa alba pentru baieti poate fi cumparata la pretul de 26,99 de lei, fata de 36,99 de lei, o vesta neagra poate fi gasita la 19,99 lei, redusa de la 28,99 lei, iar o fusta poate fi cumparata la pretul de 32,99 lei, spre deosebire de 44,98 de lei. Un trening poate fi cumparat la 69,99 de lei, pret redus de la 104,99 de lei.

Pana cand va suna clopotelul pentru inceperea anului scolar 2016 – 2017, parintii mai au la dispozitie un weekend pentru a face cumparaturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.