Pacientii cu afectiuni cardiace sau care au suspiciunea unui astfel de diagnostic pot beneficia gratuit de procedura de coronarografie si de montare a stentului, in cazul in care aceasta din urma se impune, la Spitalul European Polisano din Sibiu, procedurile fiind decontate prin programul national finantat de Casa de Asigurari de Sanatate.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile de inima sunt principala cauza de mortalitate la nivel mondial, in fiecare an fiind inregistrate peste 17 milioane de decese din aceasta cauza. Si in Romania, afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces. De altfel, tara noastra se afla pe primul loc, la nivelul Uniunii Europene, dupa numarul de decese cauzate de afectiunile cardiovasculare.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in ultimii 3 ani, peste 3.000 de pacienti au beneficiat de coronarografie, in cadrul Spitalului European Polisano, din care peste 40% au necesitat angioplastie coronariana cu implantare de stent.

Spitalul din Sibiu dispune de o linie de garda permanenta pentru urgentele din sfera cardiovasculara, iar Echipa Inimii - Heart Team, ce reuneste echipa Centrului de Cardiologie Interventionala, precum si echipa Centrului de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica, poate efectua toate tipurile de interventii, de la implantarea unui stent de ultima generatie, bypass, protezare sau plastie valvulara, implantare de endoproteza aortica, stimulator cardiac, ablatie de aritmii complexe si pana la terapie valvulara minim invaziva sau cu valve transcateter.

"Vin la Sibiu pacienti din toata tara, pentru ca am reusit sa cream acest centru de excelenta multidisciplinar, in jurul Echipei Inimii, ce poate trata orice afectiune din sfera cardiovasculara. Atunci cand stentarea nu este o optiune, pacientii nostri pot beneficia de serviciile Centrului de Chirurgie Cardiovasculara, al carui statistici arata ca in spitalul nostru rata de mortalitate si rata de infectie este de 0% in cazul interventiilor de bypass"
, a declarat dr. Victor Costache, seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica si directorul medical al spitalului.

Dr. Nicolae Florescu si dr. Alexandru Voican, medici cardiologi interventionisti primari, cu o vasta experienta in domeniu, sunt cei care realizeaza coronarografiile si montarile de stent, in cadrul acestui program national. Pacientii cu afectiuni cardiace sau cei care sufera un infarct miocardic si ajung la Serviciul de Urgenta al Spitalului Clinic Judetean Sibiu, pot beneficia de stentare gratuita, la Spitalul European Polisano, daca cer sa fie transferati aici sau daca sunt indrumati de catre medicul de familie sau cardiolog.

Ce este coronarografia?

Coronarografia este o metoda invaziva ce permite vizualizarea directa a arterelor care hranesc muschiul inimii (numite si artere coronare). Prin coronarografie, medicul cardiolog interventionist identifica intr-o maniera precisa existenta ingustarilor arterelor coronare, extensia si severitatea acestora. Aceste ingustari ale arterelor inimii pun pacientul in pericol de infarct. In urma diagnosticului, medicul alege metoda optima de tratament, care poate fi medicamentos, interventional - respectiv dilatarea arterelor inimii cu balonas si/sau stent sau chirurgical, de bypass aorto-coronarian.

Cand este indicata aceasta procedura?

Coronarografia este recomandata atunci cand pacientii prezinta factori de risc cardiovascular - fumat, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, colesterol crescut sau celor care au suferit un infarct miocardic sau un “pre-infarct” (angina instabila).
Simptomele cele mai frecvente sunt durerile toracice anterioare persistente la efort, frig sau in repaus (angina pectorala), lesinul sau pierderea cunostintei la efort, ameteli, senzatie de sufocare sau modificarile care apar la evaluarile non-invazive (electrocardiograma de repaus sau la efort anormale).

Programul national de coronarografie si stentare

In cadrul Spitalului European Polisano, coronarografia si implantarea de stent sunt gratuite, pacientul urmand sa achite doar consultatia cardiologica si serviciile de spitalizare. Cei care doresc mai multe informatii pot apela numarul de call center 021.9383 sau pot cere medicului de familie sau cardiolog sa fie trimisi la Spitalul Polisano.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.