Social 31 August 2016 17:15
UNICEF in Romania saluta intrarea in vigoare la 1 septembrie 2016 a Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, cunoscuta sub denumirea de Conventia de la Istanbul.

Romania este una din primele tari care au ratificat Conventia de la Istanbul prin care se obliga sa schimbe legile, sa introduca politici publice mai cuprinzatoare si sa aloce resursele necesare pentru a preveni si a lupta impotriva violentei de orice fel impotriva femeilor si, implicit, a copiilor. UNICEF a sustinut activ aceasta initiativa a Guvernului si a Parlamentului Romaniei prin Comisia pentru Afaceri Europene, pledand pentru ratificare, alaturi de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, pe tot parcursul procesului respectiv.

La initiativa deputatului Ana Birchall, parlamentar de referinta al Legislativului roman la Consiliul Europei pe problema prevenirii si combaterii violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputatilor a initiat un Grup de lucru dedicat implementarii Conventiei de la Istanbul. Din acest grup fac parte reprezentanti ai Guvernului, ai Parlamentului, ai organizatiilor internationale, ai ONG-urilor si ai mass-media.

„In cadrul primei intalniri a grupului de lucru care a avut loc pe 30 august 2016 ne-am propus sa realizam o agenda a schimbarilor legislative prioritare necesare pentru armonizarea legislatiei romanesti cu principiile Conventiei de la Istanbul. In acest sens, impreuna cu partenerii nostri de la UNICEF si membrii grupului am stabilit o lista de prioritati. Ma bucur ca toti cei prezenti la discutiile din acest grup au acceptat propunerea mea ca anul 2017 sa fie declarat ”Anul fara violenta”. Mai mult decat atat consider ca simpla noastra prezenta in aceasta arena este o dovada a angajamentului pe care ni l-am asumat in lupta impotriva violentei in general si a determinarii de a duce pana la capat aceasta batalie,” a declarat Ana Birchall, Presedinta Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Violenta impotriva femeilor si violenta domestica sunt, din pacate, fenomene inca tolerate in Romania. Mai mult de 13.500 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copiilor au fost inregistrate in 2015 de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, dar se cunoaste faptul ca fiecare caz raportat ascunde un numar foarte mare de cazuri neraportate.

„UNICEF in Romania saluta initiativa Comisiei pentru Afaceri Europene de a stabili un grup de lucru pentru a accelera transpunerea Conventiei de la Istanbul in legislatia romaneasca. Violenta domestica reprezinta o problema complexa pentru care este nevoie de implicarea tuturor stakeholderilor. Schimbarea legislatiei este un pas foarte important care va duce la schimbari in norme, metodologii, la dezvoltarea de servicii sociale cros-sectoriale la nivel local si judetean, profesionisti bine pregatiti din diferite domenii si bugete mai mari”
, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Citeste si:
Alexandra Stan, ajutor pentru victimele cutremurelor din Turcia:...
Alexandra Stan, ajutor pentru...

Potrivit unui comunicat remis 9am, printre prioritatile identificate in prima intalnire a grupului de lucru se numara: introducerea ordinului de restrictie emis de urgenta de catre organele de politie pentru a asigura protectia imediata a victimei; procedurile ex parte si ex officio; registrul unic pentru victime si pentru agresori; servicii de consiliere pentru agresori; informare, educare si specializare; bugete.

Reprezentantii Guvernului din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerului Sanatatii, Ministerului Justitiei, Ministerului de Interne, Ministerului de Externe, Consiliul Superior al Magistraturii, alaturi de parlamentari care apartin tuturor partidelor politice, reprezentanti ai misiunilor diplomatice si ai ONG-urilor si–au unit fortele in dorinta comuna de a preveni si combate violenta impotriva femeii si violenta domestica, fenomene cu efecte asupra intregii societati, prin asigurarea de politici publice eficiente, inclusiv a cadrului juridic complet si multidimensional pentru protejarea femeilor si copiilor.

Citeste si:
3 sfaturi pentru alegerea celei mai bune folii de display pentru...
3 sfaturi pentru alegerea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.