Social 31 August 2016 13:00
Micutul tau este curios, pune tot timpul un million de intrebari si nu ai vrea ca aceste lucruri sa se piarda odata cu trecerea timpului. Daca vrei sa cresti un copil inteligent si fericit, tine cont de aceste trucuri simple:

1. Stimuleaza-i creativitatea

Expertul in creativitate Sir Ken Robinson, citat de parenting.com, sustine ca scolile ucid creativitatea, de aceea ai un motiv in plus sa compensezi. Copiii au o latura creativa nativa pe care este bine sa le-o cultivi si sa le-o dezvolti odata cu trecerea timpului. Lasa-l pe cel mic sa se exprime prin orice mijloace isi doreste si nu il impiedica nici macar atunci cand face lucruri aparent iesite din comun. Iti mazgaleste peste tot prin casa pentru ca ii place mult sa picteze?

Amenajeaza-i in camera lui un spatiu special pentru aceasta activitate si incurajeaza-l sa il foloseasca. Un perete pe care lipesti un material special pe care sa deseneze sau pur si simplu il dai cu vopsea lavabila, pentru a fi usor de curatat, este un loc ideal pentru manifestarile artistice ale micutului tau. Oricum, este mult mai interesant decat sa-l obligi sa se limiteze la cateva foi de hartie. Pare ca ii place muzica si lalaie prin casa de trezeste tot blocul? Du-l la lectii de canto sau sa invete un instrument muzical – isi va consuma acolo mare parte din energie si va fi si extrem de incantat de faptul ca ii iei in serios pasiunile.

2. Cere-i parerea cand ii cumperi cele necesare pentru scoala

Un copil fericit este un copil care merge cu drag la scoala. Unul dintre stimulentele excelente pentru scoala il reprezinta rechizitele. Cand le alegi, cere-i intotdeauna parerea micutului tau, pentru ca, in definitiv, el este cel care le va folosi. Unul dintre lucrurile cele mai importante pentru el va fi, desigur, ghiozdanul. Daca ai emotii ca nu vei gasi ceea ce iti trebuie, problema este ca si rezolvata. Intra sa vezi aceste ghiozdane pentru scoala si mai mult ca sigur micutul tau va gasi ceva ce ii va fi pe plac. La fel procedeaza si cu rechizitele – daca este fan Spiderman, spre exemplu, cu siguranta va fi mai mult decat incantat sa aiba creioane, penar si caiete cu personajul sau preferat.

3. Incurajeaza-l sa isi faca prieteni

Un copil sociabil este un copil care se adapteaza usor la situatiile noi pe care le intalneste. Incurajeaza-l sa isi faca prieteni la scoala, in parc, la activitatile extrascolare la care il duci. Faptul ca va interactiona firesc cu ceilalti copii ii va creste stima de sine, il va face mai indraznet, mai deschis catre experimente si nivelul lui de inteligenta sociala va fi unul ridicat.

Citeste si:
Sorana Darclee și-a înmormântat mama. Ce a scris pe Instagram la...
Sorana Darclee și-a...

Conform radicalparenting.com, abilitatile pe care un copil trebuie sa si le insuseasca prin interactiunea cu ceilalti sunt:

  • capacitatea de a-si intelege reactiile si sentimentele fata de o anumita situatie;
  • capacitatea de a intelege sentimentele celor din jur si modul cum se raporteaza acestia la diverse situatii;
  • abilitatea de a interactiona cu usurinta cu ceilalti, de a influenta si de a asculta;
  • capacitatea de gestiona o situatie de confruntare, adaptarea la mediu si controlarea impulsurilor;
  • fair play

4. Asculta-l cu atentie

Daca cel mic vine sa iti vorbeasca, acorda-i toata atentia, chiar daca esti foarte ocupata sau consideri ca ceea ce are el de spus poate sa mai astepte. Trateaza-l ca pe un egal, pentru ca, pentru el, problemele si nedumeririle cu care vine la tine sunt extrem de importante. Opreste-te din ce ai de facut si acorda-i toata atentia, chiar daca te va intarzia la treburi; pe termen lung este o atitudine care il va ajuta pe micutul tau, care va sti ca atunci cand are nevoie de ajutor il va primi. Copilul va avea incredere in tine si iti va spune de fiecare data cand are o problema, fara teama ca va fi repezit sau ca nu va fi luat in serios. In plus, un copil care invata de mic ca este important, va deveni un adult increzator si fara prea mari probleme de adaptare.

5. Fa-l sa se simta util

Roaga-l sa te ajute la treburi prin casa, pe masura posibilitatilor lui, evident, intreaba-l si pe el cand ai de luat decizaii care, teoretic, sunt ale oamenilor mari. Intreaba-l cum i-ar placea sa arate o camera pe care o redecorezi – nu trebuie sa faci cum spune el, dar este esential sa simta ca si parerea lui conteaza. Vorbeste-i ca unui egal si lasa-i impresia ca poate sa decida pentru el. In acest fel vei creste un copil sigur pe el, responsabil si care va sti sa aprecieze libertatea pe care o are si, mai ales, increderea pe care o ai in el.
Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.