Social 23 August 2016 18:00
Calota de gheata ce acopera Polul Nord o sa dispara mai repede decat ne asteptam, iar in 2017 sau 2018 vom putea traversa aceasta zona cu vaporul.

Avertismentul este lansat de cercetatorul britanic Peter Wadhams, de la Universitatea Cambridge, expert in fenomenul incalzirii globale, care a tras numeroase semnale de alarma pana acum.

In ultimii ani, Wadhams a aparut de mai multe in public si a declarat ca situatia de la Polul Nord este extrem de ingrijoratoare si ca stratul de gheata se topeste mai repede decat se credea.

El a avansat si teoria potrivit careia in preajma anului 2016 gheata din Arctica se va topi de tot. Faptul ca acest lucru nu s-a petrecut inca i-a adus o serie de critici, dar expertul nu cedeaza si continua sa sustina ca Polul Nord va ramane fara gheata.

"Este o tendinta clara spre (nivelul - n.red.) zero in ceea ce priveste stratul de gheata din perioada de vara. Insa evenimentele din fiecare an pot adauga gheata sau pot indeparta o parte din ea. Totusi, tendinta generala este foarte puternica si merge in jos. Majoritatea cercetatorilor se asteapta ca acest an sa inregistreze un record negativ in privinta grosimii stratului de gheata de vara de la Polul Nord. Anul urmator - sau cel de dupa - cred ca acesta nu va mai exista deloc. Se va putea trece cu vaporul peste Polul Nord", sustine omul de stiinta intr-un interviu acordat The Guardian.

Acesta precizeaza ca, totusi, va mai exista putina gheata vara, relateaza Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.