Social 22 August 2016 15:45
Buzoienii care au nevoie de pasaport trebuie sa astepte minimum doua saptamani doar pentru a-si depune actele pentru obtinerea documentului, urmate de alte 14 zile, timpul necesar tiparirii pasaportului electronic simplu sau doua ore in cazul eliberarii pasaportului temporar.

Depunerea documentelor pentru obtinerea unui pasaport electronic sau a unuia temporar la Buzau se face numai in baza unei programari prealabile, decizia fiind luata pentru evitarea aglomeratiei de la ghiseu, potrivit Prefecturii Buzau, care are in subordine Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple.

In prezent, termenul de asteptare este de minimum doua saptamani, persoanele care au mers la sediul institutiei pentru a-si depune actele in cursul zilei de luni, 22 august, fiind programate pentru data de 7 septembrie.

Masura programarii a fost dispusa la finalul lunii iulie pentru evitare aglomeratiei care se forma la sediul Serviciului de Pasapoarte Buzau, situatie in care s-a ajuns din cauza lipsei de personal si a unui spatiu adecvat desfasurarii activitatii serviciului.

In acest moment, Serviciul de Pasapoarte Buzau preia zilnic aproximativ 80 de solicitari pentru eliberarea de pasapoarte, iar vara, in perioada concediilor, numarul de cereri creste simtitor. Organigrama serviciului cuprinde 11 posturi, dar in realitate se lucreaza cu patru - cinci oameni. Doi angajati au iesit la pensie la inceputul lunii august, iar un altul va parasi sistemul la inceputul lunii septembrie. Pe langa aceasta, absente se inregistreaza si din cauza concediilor angajatilor, informeaza News.ro.

Conform responsabililor de la Serviciul de Pasapoarte, pentru preluarea si prelucrare documentelor necesare eliberarii unui pasaport trebuie sa lucreze minimum patru angajati, fiecare avand si rolul de a controla si a se asigura de respectarea procedurilor facute de cel care s-a ocupat de etapa anterioara. Astfel, o persoana preia documentele si completeaza cererea, o alta persoana verifica activitatea primului functionar si valideaza cererea, un alt angajat prelucreaza datele si le introduce in sistem si un altul trimite documentele la Bucuresti, unde se tiparesc pasapoartele electronice sau, dupa caz, elibereaza pasaportul temporar care se realizeaza la sediul local al serviciului.

Reprezentantii Prefecturii au declarat pentru News.ro ca incearca sa rezolve problema lipsei de personal.

”La Buzau, in ultimul an, personalul Serviciului de Pasapoarte s-a diminuat cu 30%, iar numarul solicitarilor pentru eliberarea de pasapoarte a crescut cu aproximativ 16-17% fata de perioada corespunzatoare anului 2015. Pentru rezolvarea situatiei se are in vedere suplimentarea personalului si identificarea unui spatiu mai mare, adecvat desfasurarii in bune conditii a activitatii. De altfel, incepand de luni 22 august, un ofiter si un agent de la Inspectoratul de Politie au fost detasati la Directia Pasapoarte”, se arata in raspunsul oferit de Institutia Prefectului Buzau.

Citeste si:
Actele necesare pentru vacanța cu copiii
Actele necesare pentru...

Avand in vedere aceasta situatie, multi oameni au declarat ca au renuntat la eliberarea unui pasaport electronic cu o valabilitate de cinci ani si au preferat sa solicite unul temporar, valabil doar 12 luni, in costul caruia exista o taxa de urgenta, dar documentul poate fi eliberat in doua ore. Si in acest caz, insa, depunerea actelor dureaza doua saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.