Social 13 August 2016 12:00
Cortegiul cu sicriul reginei Ana a inceput sa se deplaseze de la Palatul Regal pe Calea Victoriei, a iesit pe Bulevardul Magheru si urmeaza sa strabata centrul Capitalei cu viteza redusa pana la Arcul de Triumf, de unde trupul reginei va fi dus la Curtea de Arges.Bucurestenii prezenti arunca flori in calea cortegiului funerar.

Dupa slujba catolica a avut loc ceremonia militara de asezare a sicriului in masina mortuara. La ceremonia militara au luat parte ofiteri si subofiteri de la Muzica Reprezentativa a Armatei, care au intepretat Marsul Funebru compus de Frederic Chopin, si de la Brigada de Garda 30 Mihai Viteazul.

Cortegiul funerar este insotit de doisprezece jandarmi calare, militari ai Ministerului de Interne. Dupa ce sicriul a fost urcat in masina mortuara, au inceput sa bata clopotele de la Biserica Kretzulescu. Bucurestenii prezenti aplauda sau arunca flori in calea cortegiului.

Intre 11.35 si 12.00 cortegiul va merge cu o viteza redusa pe traseul Palatul Regal-Bulverdul Magheru-Piata Romana-Piata Victoriei-Bulevardul Aviatorilor-Piata Charles de Gaulle-Arcul de Triumf. De aici, cortegiul va pleca inspre Curtea de Arges, trecand prin Mogosoaia, Buftea, Titu, Gaesti, Topoloveni si Pitesti. Pe traseu nu se vor face opriri, dar prin localitati cortegiul va incetini.

Funeraliile reginei Ana au inceput, sambata, la Bucuresti, cu o scurta slujba in rit ortodox, oficiata de catre patriarhul Daniel in Sala Tronului din Palatul Regal. Ulterior, sicriul a fost asezat de catre militari din Brigada de Garda ”Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piata Palatului Regal pentru slujba oficiata in rit romano-catolic.

Ceremonia funerara din Piata Palatului a avut loc in prezenta Custodelui Coroanei, princesa Margareta si a familiei regale, a prim-ministrului Dacian Ciolos, a mai multor ministri, printre care Costin Borc, Anca Dragu si Raluca Pruna si a fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu. Serviciul religios a fost oficiat de catre Inalt Preasfintia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti, avand alaturi ierarhi si un sobor de preoti catolici. La ceremonie sunt prezenti si ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si numerosi bucuresteni veniti sa o conduca pe regina Ana pe ultimul drum.

Citeste si:
Detalii despre procesiunea funerară care însoțește sicriul Reginei...
Detalii despre procesiunea...

Au fost prezenti membri ai familiilor regale straine, reprezentanti ai institutiilor din Romania si din Republica Moldova si membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. Regele Mihai nu participa la funeralii din cauza starii de sanatate.

Conform programului stabilit de catre Casa Regala, slujba de inmormantare a reginei Ana in pronaosul Noii Catedrale din Curtea de Arges va incepe la ora 15.00.

Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, exarh patriarhal, va conduce slujba de inmormantare a Reginei Ana de la Curtea de Arges, alaturi de IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, IPS Calinic Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, doi preoti si un diacon, a declarat pentru News.ro, protosinghel Caliopie Cristian Ichim, consilier eparhial.

"Pregatirile sunt in toi, dar in grafic. Slujba va fi condusa de reprezentantul Patriarhiei, Inaltpreasfintitul parinte mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, exarh patriarhal impreuna cu IPS Calinic Arhiepiscopul Argesului si Muscelului si mitropolitului Iosif Pop al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, cu sediul in Paris. Alaturi de inaltii prelati vor mai fi doi preoti si un diacon. Coliva va fi facuta de maicutele de la manastire”, a declarat pentru News.ro, consilierul eparhial.

Citeste si:
Codin Maticiuc, întâlnire cu soacra sa, care vinde flori în Centrul...
Codin Maticiuc, întâlnire cu...

Clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Arges vor vesti momentul inceperii slujbei ortodoxe de inmormantare la Necropola Regala a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Arges, sambata la ora 15.00, transmite News.ro.

”Ceremonia inmormantarii va fi privata, in prezenta Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine. Publicul va avea acces doar in fata portii de intrare in Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Arges. Presa va avea acces numai in fata Noii Catedrale de la Curtea de Arges”, transmite Casa Regala.

Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peles, la Bucuresti si la Curtea de Arges aveau loc funeraliile reginei Maria a Romaniei. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 si cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Citeste si:
Incendiu la Palatul Regal din București. Clădirea a fost evacuată...
Incendiu la Palatul Regal din...

Guvernul Romaniei a decis ca ziua inmormantarii reginei Ana sa fie zi de doliu national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.