Social 12 August 2016 11:15
Procurorii DIICOT - Structura Centrala au dispus, joi seara, retinerea celor trei barbati care apar in reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din Romania. Fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics, precum si intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt invinuiti de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Cei trei barbati care apar in reportajul realizat de jurnalistul britanic Stuart Ramsay despre un presupus trafic de arme in Romania au fost retinuti, joi seara, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Bucuresti.

"Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat in mass-media din Romania si din alte state membre UE, iar din trecerea in revista a stirilor difuzate pe aceasta tema, cat si a comentariilor difuzate in spatiul public a rezultat ca faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului roman, iar pe de alta parte un sentiment de insecuritate in randul cetatenilor din Romania, avand in vedere prezentarea unor posibile amenintari la adresa securitatii nationale a tarii", noteaza procurorii, potrivit News.ro.

DIICOT sustine ca faptele prezentate in cadrul investigatiei jurnalistice realizate de catre postul de televiziune britanic, dar si raspunsurile pe care presupusii traficanti de arme le-au dat la intrebarile jurnalistilor au creat o stare temere si un sentiment insecuritate in randul populatiei civile.

In urma investigatiilor, DIICOT a identificat persoanele prezentate in materialul jurnalistic ca fiind ”traficanti de arme”, persoane care, pentru a nu le fi dezvaluita identitatea, purtau cagule si ochelari de soare. De asemenea, au fost identificate si ridicate armele aratate in filmul prezentat de jurnalistii britanici, arata procurorii.

DIICOT precizeaza ca cele trei persoane din respectivul material sunt Mihai Aurelian Szanto, asa-zisul ”intermediar” si cel care a asigurat traducerea din engleza in romana si invers, Csaba Attila Pantics si Levente Pantics, persoanele care descriu si manipuleaza armele de foc oferite spre vanzare.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

"Jurnalistii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2.000 de euro, pentru realizarea «investigatiei jurnalistice», din care acesta a oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro urma sa fie impartita intre inculpatii Pantics Attila-Csaba si Pantics Levente", spun procurorii.

Prim-ministrul Dacian Ciolos considera ca este inadmisibil modul in care a fost realizat reportajul Sky News privind traficul de arme in Romania, el afirmand ca ”nu poti denigra o tara fara sa ai dovezi”.

Premierul a spus ca a cerut ca autoritatile romane sa ia pozitie fata de reportajul Sky News intrucat este vorba de o denigrare a Romaniei.

Postul de televiziune Sky News a anuntat, miercuri, ca sustine in totalitate, in continuare, materialul publicat duminica, privind presupusii traficanti de arme din Romania. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

Citeste si:
Presa internationala scrie despre dezastrul lasat de furtunile din...
Presa internationala scrie...

Jurnalistul Stuart Ramsay a scris, tot miercuri, pe Twitter, ca informatiile sunt reale si a negat ca ar fi vorba despre o inscenare, mentionand ca au loc arestari si ca Guvernul este pus in dificultate.

Ulterior, in cursul noptii de miercuri spre joi, Ramsay a postat pe Twitter inca trei mesaje in care da asigurari ca materialul nu este regizat si afirma ca in imaginile inregistrate de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazati apar numai membrii echipei de filmare, nu si "intermediarul" din reportaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.