Social 11 August 2016 18:00
Padurile private mai mici sau egale cu 30 de hectare vor fi pazite, de anul acesta, din bani publici, 14,5 milioane de lei fiind alocati prin rectificarea bugetara aprobata de Guvern.

Executivul a alocat, miercuri, in urma rectificarii bugetare, la propunerea ministrului Mediului, 14,5 milioane de lei pentru asigurarea pazei si a lucrarilor silvice din padurile private mai mici sau egale cu 30 de hectare.

"Consider ca aceasta decizie este un mare castig pentru padurea romaneasca si pentru eforturile pe care le-am depus in acest an pentru a descuraja fenomenul taierilor ilegale, stiindu-se ca una dintre tintele principale ale taierilor ilegale sunt padurile private care nu sunt pazite. Desi Codul Silvic prevede inca din 2008 ca statul sa asigure fondurile nececsare pentru paza si administrarea padurilor private de pana la 30 ha, acestea nu au fost niciodata prinse in bugetul de stat. In total, aproximativ 587.000 ha la nivelul intregii tari sunt in aceasta situatie, respectiv nu au paza asigurata si au fost lasate in ultimii opt ani in voia sortii, proprietarii neavand resurse proprii pentru a le apara, intretine si pazi", a spus ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, potrivit News.ro.

Ministrul precizeaza ca este pentru prima data in ultimii ani cand Ministerul Mediului beneficiaza de o rectificare pozitiva a bugetului si, de asemenea, prima oara cand un guvern pune in aplicare prevederea Codului Silvic de asigurare a pazei padurilor mici.

Ocoalele silvice, paza pana la 31 decembrie

Cele 14,5 milioane de lei vor fi alocate tuturor ocoalelor silvice din tara cu care proprietarii privati de paduri pana la 30 de hectare au incheiat contracte de paza si administrare, mentioneaza Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).

Ocoalele silvice vor asigura, de la 1 octombrie pana la 31 decembrie 2016, paza padurilor private mici si lucrarile de intretinere si conservare a acestora.

"Fac un apel catre toti proprietarii privati de paduri mici din Romania sa se adreseze, in perioada urmatoare, ocoalelor silvice si sa incheie pana la 1 octombrie contracte cu acestea, prin care pot beneficia de serviciile finantate de la bugetul de stat. Pentru a asigura continuitatea acestei masuri, vom include in propunerea de buget pentru anul 2017 sumele necesare pentru asigurarea neintrerupta a acestor servicii, evaluate la circa 58,6 milioane lei pe an”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.