Social 10 August 2016 11:45
De multe ori se intampla, in urma entuziasmului care vine o data cu ideea de locuinta noua, ca viitorii proprietari sa nu fie atenti la unele aspecte-cheie, care ar trebui sa ateste deplina siguranta a tranzactiei, lasandu-se astfel expusi la diverse fraude. Iata cateva sfaturi pentru evitarea acestor situatii de la specialistii Wizmo.ro, noua platforma imobiliara dedicata atat sectorului rezidential cat si celui de business.

”Pentru ca achizitia unui apartament este o investitie pe care cei mai multi o fac o data in viata, acestia trebuie sa isi acorde suficient timp pentru a se asigura atat de corectitudinea si transparenta procesului de cumparare, cat si de calitatea locuintei respective”, spune Cosmina Museat, Business Development Manager, Wizmo.ro.

Cele mai intanite cazuri de inselaciuni imobiliare se refera la ascunderea adevarului in ceea ce priveste materialele de constructie, existand riscul ca acestea sa fie ieftine si de proasta calitate, structura de rezistenta fragila, peretii interiori din rigips. Toate acestea, pe langa faptul ca produc constant neplaceri legate de zgomotul din imobil, pot duce in timp la avarii grave.

Cei care intentioneaza sa cumpere un apartament au dreptul sa solicite mai multe documente: Planul Urbanistic Zonal (PUZ), autorizatia de constructie (in cazul apartamentelor noi), autorizatia de constructie pentru modificari in apartament (in cazul apartamentelor vechi), cadastrul, garantia imobilului, avizul tehnic, toate avizele necesare demararii si derularii proiectului, receptia finala si avizele celor de la Siguranta in Constructii.

De asemenea, trebuie sa verifice, in cazul apartamentelor noi, ca terenul pe care este construit imobilul sa nu aiba litigii si sa nu fie contestata autorizatia de constructie. Cumparatorul poate solicita dezvoltatorului contractul de antrepriza, pentru a verifica garantiile oferite de constructor, dar si provenienta materialelor si a echipamentelor folosite. Ar trebui sa fie disponibile in dosarul cu acte oferit de catre dezvoltator si rapoartele inginerilor de santier realizate pe parcursul constructiei.

In plus, este recomandat ca atat constructorul, cat si antreprenorul general, sa fie companii cu istoric. La fel, nu este recomandat sa achizitionam locuinte in complexe inca nefinalizare, desi a devenit o practica des intalnita, in special in Bucuresti, nici in complexe aflate in insolventa.

Potrivit unui comunicat remis 9am, si apartamentele care se vand la subpret ar trebui sa ridice semne de intrebare, de regula acestea ascund incercari de fraudare.Este important de verificat si daca dezvoltatorul are datorii importante la stat, existand pericolul popririlor si al executarilor silite, daca are deja imobilul ipotecat sau intarzieri de plata la credite.

Citeste si:
Motive pentru care ar trebui să achiziționezi un espressor cu capsule
Motive pentru care ar trebui...

O alta serie de documente trebuie sa includa: actele de proprietate ale casei, certificatul de sarcini (sau extrasul din cartea funciara), care trebuie sa contina numele proprietarului, numarul de ordine si numarul cadastral al imobilului, suprafata terenului, titlul de proprietate, daca are sau nu ipoteca sau daca exista un process pe rol pentru datorii si restrictie de vanzare, pe care o pun in general asociatiile de proprietari pentru datoriile la intretinere si care ar trebui sa fie mentionata cu rosu in certificatul de sarcini; un certificat fiscal, care arata daca proprietarul are sau nu datorii la plata impozitelor la stat pentru casa; titlul de proprietate, pe care nu trebuie sa apara stampile neclare, stersaturi, semnaturi ale notarilor care nu pot fi descifrate.

Un alt document care poate fi relevant si sa cantareasca foarte mult in decizia de cumparare este cartea imobilului, care spune foarte multe lucruri despre istoria sa: cand au inceput, cand s-au finalizat lucrarile de constructie si ce tip de material s-au folosit, daca figureaza ca declarate la primarie sau la Inspectoratul de Stat in Constructii. In cazul blocurilor construite recent, exista pericolul ca durata de constructie sa nu fie suficient de indelungata pentru ca zidaria, tencuiala, betonul sa se poata usca asa cum trebuie. De obicei, acest tip de locuinte facute in graba, sunt listate la un pret scazut.

Citeste si:
7.000 de euro mită pentru un post de mecanic auto la Metrorex
Posibile fraude la Metrorex....

Cu ajutorul unui inginer in constructii, este recomandat sa fie verificate si eventualele infiltratii de apa in subsol, segregari ale stalpilor in cazul in care constructia este la rosu, daca imobilul este racordat la canalizarea din oras. In cazul blocurilor care au fosa septica, apa menajera este foarte dura si poate afecta major masinile de spalat, dar chiar si conductele.

Nu in ultimul rand, cei care doresc sa achizitioneze un apartament direct de la actualul proprietar trebuie sa verifice personal toate actele acestuia, inclusiv cele de identitate. In cazul in care intervine un dubiu, fie foarte mic, trebuie solicitata imediat schimbarea notarului.

Exista notari care sar peste anumite acte importante, precum adeverinta obligatorie de la asociatia de proprietari, adeverinta obligatorie din partea regiei de electricitate sau peste prezentarea obligatorie a certificatului energetic la semnarea notariala. Ca o masura de siguranta in plus, viitorii cumparatori pot sa nu accepte sa mearga la notarul propus de vanzator.

Citeste si:
Cum te poți feri de bolile pulmonare
Cum te poți feri de bolile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.