Social 10 August 2016 10:15
Sporul natural continua sa ramana negativ, avertizeaza miercuri, pentru a nu stiu cata oara, Institutul National de Statistica. Nu numai ca ne imputinam de la luna la luna, dar suntem un popor care imbatraneste accelerat, relateaza HotNews.

Si asta nu doar pentru ca se concep tot mai putini copii, ci e un complex de cauze care tin mai degraba de economie. Sporul natural din iunie 2016 a fost negativ, de 5582 persoane au transmis statisticienii.

Baietii stau mai mult decat fetele in casa parinteasca. Tinerii locuiesc cu parintii in medie pana la 30 de ani, in vreme ce fetele o iau pe cont propriu de la 26 de ani. Motivul e simplu: nu-si permit sa se mute sau nu isi gasesc o locuinta convenabila, arata datele Eurostat. Tinerii nu sunt incurajati si nici nu au sansa de a parasi casa parinteasca pentru a-si incepe propria viata de familie si a face eventual copii.

Rata de fertilitate (numarul nascutilor vii dintr-un an raportat la populatia feminina de 15 - 49 ani, exprimata in numar de nascuti-vii la 1000 femei de varsta fertila) a scazut de la 56.2 in 1990, la 33.4 in 2015. Procesul de innoire a populatiei merge tot mai lent si duce la un dezechilibru puternic intre numarul tinerilor si al seniorilor.
In orasele in care salariile sunt cele mai ridicate, femeile decid sa faca copii la varste mai inaintate. Este poate si un efect al dorintei de a pune pe prim plan cariera, amanand decizia de a avea un copil pana cand starea materiala si cea sociala ii va permite.

Educatia are nevoie de cea mai vasta reforma. In lume apar meserii noi (bioinformatician, designer de blueprinturi etc) care tin de dezvoltarea digitalizarii si pentru care actualul sistem de invatamant nu pare sa fie foarte bine pregatit. Cu actualul sistem putem spera cel mult sa ramanem preponderent o tara in care dezvoltam o munca avand o valoare adaugata redusa, departe de inovatie.

Intr-o declaratie de anul trecut, seful statului s-a referit la aceasta situatie: "Unul din raspunsuri il gasim in sistemele noastre de educatie. Se pregatesc tineri in meserii in care nu e nevoie pe piata muncii. Romania a pierdut circa 10 ani in pregatiarea tinerilor. Trebuie sa ramanem consecventi, iar companiile sa preia tineri care opteaza pentru pregatire intr-o meserie pe timpul scolii".

Ce e de facut?

"Nu trebuie sa inventam noi roata", spunea seful Statisticii romanesti, Tudorel Andrei, la o conferinta de specialitate. Andrei a a dat exemplul Frantei, care sta mult mai bine decat Romania in privinta natalitatii si demografiei. "Sunt 3 seturi de masuri pe care francezii le-au aplicat: masuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii, a doua categorie sunt masuri in natura, care privesc aceste familii -de exemplu dezvoltarea creselor, dezvoltarea stabilimentelor in care copiii pot fi educati si pot permite parintilor sa aiba o viata activa imediat dupa nasterea unui nou copil in familie. Mai este de asemenea o a treia categorie, asa numitele scutiri de impozite sau deduceri fiscale pentru anumite categorii de familii. Este un sistem inchegat care nu are efect imediat, dar acesta e sesizabil pe termen mediu si lung", spune Andrei.

Citeste si:
Chefi la Cuțite, ediție cu o secvență in memoriam acrobatului Erlich
Chefi la Cuțite, 24 mai 2021,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.